Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 november 2003

Tredagarskonferens om Ryssland

Hur kan Putins Ryssland karakteriseras? Hur är det med skyddet för mänskliga rättigheter? Hur är situationen för rysk massmedia?Institutionerna kring Gamla torget i Uppsala bjuder på ett tredagars arrangemang om Ryssland med flera internationellt framstående Rysslandsexperter på plats.

Utvecklingen i Ryssland är högaktuell idag. Den 12 december är det 10 år sedan Rysslands konstitution antogs. Den 7 december är det val till Duman, och i mars nästa år är det dags för presidentval. Av denna anledning arrangerar institutionerna i samarbete runt Gamla torget ett symposium om den ryska utvecklingen och en konferens om landets konstitution den 4-6 december.
Inbjudna talare är bland andra Anatoly Kovler; professor och domare vid Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, Boris Strashun, professor i konstitutionell rätt, chef vid den ryska federationens författningsdomstol och chef vid institutet för utländsk konstitutionell rätt vid Moscow State Academy of Law, samt Bill Bowring, professor i Mänskliga rättigheter och internationell rätt vid Metropolitanuniversitetet i London. Han är också rådgivare för den brittiska regeringen i frågor om Ryssland och verkar som expert för Europarådet och andra internationella organisationer. Föredrag av flera Rysslandsforskare kommer att hållas under de tre dagarna, då man bland annat summerar Putins år som president. De två sista dagarna fokuseras kring landets konstitution, bland annat diskuteras vilken betydelse den europeiska konventionen för mänskliga rättigheter haft på utvecklingen i Ryssland.

Konferensen finansieras av bland andra Krisberedskapsmyndigheten.
Hela programmet finns på: http://www.gamlatorget.uu.se/seminarier

Kontaktinformation
Kontakt: Elisabeth Sandberg, institutionen för Östeuropastudier, 018-4711459, e-post: Elisabeth.Sandberg@east.uu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera