Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 november 2003

Roboten hittar rätt på enkelt sätt

Ny teknik från KTH lär en hushållsrobot att effektivare hitta rätt när den ska navigera i till exempel ett hem. Metoden fick nyligen pris för bästa bidrag bland 500 andra på IROS, en av världens största robotkonferenser. Philipp Althaus beskriver konceptet i sin avhandling den 21 november.

Robotarna är på väg in i våra hem. Leksaksrobotar och enklare hushållsrobotar. Det är en tydlig trend och 2005 räknar marknaden med att det ska säljas mer än dubbelt så många hushålls- och leksaksrobotar som industrirobotar i världen.

Ett stort problem för till exempel en hushållsrobot är hur den ska ta sig fram i en okänd miljö. En flyttad stol eller en människa kan lätt röra till det för roboten. Flera tidigare försök har gått ut på att programmera in enorma mängder med kartdata om omgivningen; Var är väggarna? Hur ser varje enskilt hinder ut i detalj? Hur långt är det mellan den och den grejen? Det är inte ett effektivt sätt eftersom mängden data växer exponentiellt med ytan som roboten ska röra sig på. Ju mer data, desto mer måste den tänka och desto långsammare går den. Den blir inte heller särskilt bra på att improvisera när det dyker upp oväntade hinder. Datakraft i sig är alltså ingen garanti för framgång.

Philipp Althaus har därför angripit problemet från ett annat håll och frågat sig: vad behöver roboten veta?

Genom att banta ner kartan till några enstaka positioner och genom att låta roboten känna sig fram på egen hand mellan dessa positioner kan man spara mycket datakraft. Hinder som den möter på vägen “glömmer” den genast efteråt. Poängen med det är att rensa robotens hjärna från onödigt detaljerad information. Istället har den ett inprogrammerat handlingsmönster för tillfälliga hinder. Roboten känner sig fram med ultraljud och laser.
Avhandlingen presenteras den 21 nov och har handletts av prof. Henrik Christensen.

Bild på Philipp när han går runt och markerar robotens hållpunkter kan laddas ner från
http://www.kth.se/aktuellt/press/index.html Den är fri att användas i artikel som berör detta pressmeddelande. Credit: KTH

Kontaktinformation
Kontaktpersoner: Philipp Althaus, 08-790 6725, 070-734 81 05 philipp@nada.kth.se
Prof. Henrik Christensen, 08-790 6792, hic@nada.kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera