Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 november 2003

Polarforskningssekretariatet informerar:Forskare besöker Fridaskolan i Vänersborg för temadag om polarforskning

I morgon, onsdagen den 19 november, kommer fyra polarforskare från Göteborgs universitet på besök till Fridaskolan i Vänersborg. Drygt tvåhundra elever från årskurs 4 till 9 kommer under dagen att få träffa forskare inom olika naturvetenskapliga ämnen, ställa frågor och fördjupa sig i den moderna polarforskningen. Dessutom får de se hur praktiskt fältarbete kan gå till.

Temadagen är en del i skolans arbete med framtidsfrågor. Såväl det globala perspektivet – t.ex. klimatförändringar – som det personliga – de egna framtidsvalen – tas upp. Och däremellan arbetar man med närmiljön och Agenda 21. Några klasser har under hösten arbetat med forskningsfrågor och diskuterat skillnaderna mellan grundforskning och tillämpad forskning medan andra klasser har arbetat med utrotningshotade djur.

Under höstterminen hålls fyra polartemadagar runt om i Sverige. Bakom satsningen står Polarforskningssekretariatet och Vetenskapsrådet. Polarforskning är ett tvärvetenskapligt forskningsområde där de naturvetenskapliga ämnena samsas och korsbefruktar varandra, och kan därför passa bra att samla de naturvetenskapliga skolämnena kring. Förhoppningen är att temadagarna ska verka inspirerande för både lärare och elever, och kanske till och med leda till specialiserade projektarbeten i skolan och vidare studier. Fler naturvetare behövs och polarforskning är en spännande och modern forskningsgren där Sverige är relativt framstående. Polartrakterna är känsliga för påverkan av t.ex. växthuseffekten och giftiga ämnen, och många förändringar i klimat och miljö märks där först. Man studerar alltså ofta lokala förändringar i polartrakterna som har global effekt och i slutändan påverkar alla på jordklotet.

Kontaktinformation
Årets Antarktisexpedition, SWEDARP 2003/04 har nyligen landat på Antarktis. Rapporter och bilder från den kan du läsa på www.polar.se/expeditioner/swedarp2003_04/

För ytterligare information om Fridaskolans temadag och svensk polarforskning, kontakta Eva Grönlund: telefon 08-673 96 07 och 070-344 92 51, e-post eva.gronlund@polar.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera