Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 november 2003

Vart tog strömmen vägen?Elsäkerheten fråga för seminarium på LTH

Vad var det som hände när miljontals människor blev utan ström i USA, Sverige och Italien i september?

Den frågan står i centrum för ett seminarium på LTH på onsdag den 12 november. Det pågår kl 13.15-16.00 i M-huset, sal M:B strax intill stora entrén. Arrangör är IEEE Sweden Section och Power Engineering Chapter samt Lunds tekniska högskola, som står beredd att öka sina forskningssatsningar på säkerhetsfrågor i kraftnätet.
Representanter för media är välkomna att (kostnadsfritt) följa diskussionen.
Ett 50-tal forskare och branschföreträdare kommer till Lund där en av talarna är Lawrence Jones, University of Washington, Seattle, som berättar om den stora störningen (blackouten) i USA. Sture Larsson, teknisk direktör för Svenska Kraftnät, berättar vad som hände i Sverige strax därefter. Sture Lindahl, LTH, och Daniel Karlsson, ABB Substation Automation diskuterar hur man kan förhindra framtida upprepningar och avslutningsvis blir det ett panelsamtal med alla fyra om vad man lärt sig för framtiden.
Den intresserade kan därefter få en presentation av Institutionen för industriell elektro–teknik och automation (IEA) vid LTH och dess vidare planer på detta forsknings–område. Det berättar bland annat professor Gustaf Olsson gärna om. Han är även ordförande i arrangörsföreningen och ansvarig för programmet.

Anmälan till seminariet görs till Christina Rentschler, 046-222 98 89 eller Christina.Rentschler@iea.lth.se.

Kontaktinformation
Gustaf Olsson kan man nå för frågor på telefon: 046-222 47 88, 0705-58 47 88 eller epost: Gustaf.Olsson@iea.lth.se
Alternativt är universitetslektor Olof Samuelsson beredd att svara: Tel: 046-222 75 04, epost: Olof.Samuelsson@iea.lth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera