Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 november 2003

“Forskare på glid” i samarbete med landslaget i längdåkning

Forskare vid Mitthögskolan ska hjälpa det svenska längdåkningslandslaget till framgångar i vinter OS 2006. Inom ramen för forskningsprojektet DaVos har forskarna utvecklat en unik testutrustning som ska användas för att simulera och optimera glidet.- Vi har bara använt utrustningen i en månad och redan sett intressanta tendenser när det gäller vilka skidor som går bäst, berättar Ola Ravald, tränare inom Svenska Skidförbundet.

Under den kommande skidsäsongen kommer Per Elofsson och de andra 21 svenska landslagsåkarna att använda Mitthögskolans testutrustning för att undersöka sina skidor. Bland annat mäter man upp spannkurvorna och läser av trycket på skidan vilket påverkar glidet.
– Hur bra en skida glider i spåret beror mer på skidans strukturella egenskaper än på vilken valla man använder, konstaterar Mats Tinnsten, lektor vid Mitthögskolan.
Efter den här skidsäsongen räknar forskarna på Mitthögskolan med att ha tillräckligt med underlag för att kunna dra slutsatser om vilka framgångsfaktorer som är viktigast. Mats Tinnsten tror att mätutrustningen kan bli en kommersiell produkt efter OS 2006. Men fram till dess att OS-tävlingarna är avgjorda är det bara det svenska längåkningslandslaget som får nyttja utrustningen.
– Vi behöver en bra testgrupp som kan genomföra mätningar av hög kvalitet och längdåkningslandslaget har nytta av utrustningen för att förbättra sina resultat. Ett givande och tagande åt bägge håll, konstaterar Mats Tinnsten.
Kontakten mellan skida och snö är avgörande för hur bra det går för en tävlingsåkare. Att skidfabrikanterna har svårt att tillverka flera likvärdiga skidor är ingen hemlighet.
– Det är ett mycket svårt och tidskrävande arbete att komma fram till vilka skidor som går bäst. Med hjälp av den nya testutrustningen räknar vi med att redan på skidfabriken kunna plocka fram rätt skidor, avslutar Ola Ravald.

Projektet med testutrustningen för längdåkningsskidor genomförs vid Institutionen för teknik, fysik och matematik och Institutionen för teknik, fysik och matematik, på Mitthögskolan i Östersund. Det EU-finansierade projektet DaVos har en budget på 20 miljoner kronor och här arbetar man bland annat med optimering av utvecklingsverktyg, produkter, tribologiska kontakter, biomekaniska system, simulering av produktionssystem och stålverktyg inom mikrobearbetning.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till: Mats Tinnsten, Mitthögskolan Tfn: 063-165330, 070-526 53 30 eller Ola Ravald, Svenska Skidförbundet Tfn: 070-372 20 39

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera