Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 oktober 2003

Polarforskningssekretariatet:Svenska forskare på väg till Antarktis för vinterns expeditioner

Inom vinterns svenska Antarktisforskningsprogram, SWEDARP 2003/04, ingår verksamhet vid de svenska forskningsstationerna Wasa och Svea och den tyska Kohnen, vid Sydpolen och på King Georg Island.

* Under säsongen 2003/04 kommer SWEDARP, det svenska Antarktisforskningsprogrammet, att ha verksamhet vid stationerna Wasa och Svea i Dronning Maud Land med 15 expeditionsdeltagare. I gruppen ingår även Polarforskningssekretariatets lärarstipendiat Paula Starbäck från Flen. Den första gruppen reser från Arlanda måndagen den 3 november, den andra i slutet av januari 2004.
* Uppbyggnaden av AMANDA/IceCube, världens största netutrinoteleskop i form av en detektor för kosmiska partiklar på Sydpolen, fortsätter under denna säsong. Fyra svenska forskare ska arbeta inom AMANDA-projektet (Antarctic Muon and Neutrino Detector Array) i november och december under ledning av Per-Olof Hulth vid Fysikum, Stockholms universitet.
* En svensk marinbotaniker, Angela Wulff från Göteborgs universitet, arbetar sedan två veckor inom ett tysk-argentinskt forskningsprogram på King George Island, vid Antarktiska halvön.
* Inom det europeiska EPICA-programmet, European Project for Ice Coring in Antarctica, kommer Kerstin Hörnby från Stockholms universitet att arbeta som borrtekniker under drygt två månader på den tyska stationen Kohnen.

I år, liksom under de två senaste säsongerna, sker expeditionens persontransporter med flyg. Flygresan från Kapstaden till Antarktis och den ryska stationen Novolazarevskaya tar ca sex timmar, och resan vidare till Wasa med mindre flygplan tar ytterligare sex timmar – att jämföra med ca tio dagars båtresa som tidigare var det enda alternativet.

Forskningsprojekten är under denna säsong inriktade på permafrost och glacialdynamik, elektriska strömmar i atmosfären, meteorologi samt björndjur (små flercelliga organismer). Ett omfattande tekniskt arbete kommer också att utföras på stationerna, bl.a. installation av en automatisk väderstation för övervakning av väderdata och partikelmätning samt montering och installation av vindkraftverk.

Under den svenska svenska Antarktisexpeditionen 1901-03 besökte Göteborgsbotanikern Carl Skottsberg samma plats där Angela Wulff nu arbetar. I början av november uppmärksammas 100-årsjubileumet av expeditionens avslutande i Argentina, då det argentinska skeppet Uruguay deltog i räddningen av Nordenskjölds expedition. Läs Angelas första rapport från King George Island som ligger ute nu på http://www.polar.se/expeditioner/swedarp2003_04/rapporter/index.html

Inom projektet EPICA forskar man om jordens klimatutveckling genom att borra upp iskärnor från olika delar av världen och sedan analysera dem. I isens sammansättning har man hittills kunnat studera atmosfär- och temperaturförändringar så långt tillbaka i tiden som 750 000 år.

Kontaktinformation
Läs mer om SWEDARP 2003/04 och forskningsprojekten på webbplatsen http://www.polar.se/expeditioner/swedarp2003_04 där rapporter och bilder från expeditionen kommer att publiceras under expeditionens gång.

Ytterligare information om SWEDARP 2003/04 lämnas av Sofia Rickberg, telefon: 08-673 97 25, 070-344 92 65, e-post: sofia.rickberg@polar.se .

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera