Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 oktober 2003

Teknologiska talanger på forskarvecka

För tredje året i rad arrangerar LTH, Lunds tekniska högskola, “Gemstone – forskarveckan” för speciellt utvalda gymnasister från hela landet. Under höstlovsveckan (vecka 44) reser 30 gymnasister på sista årskursen hit för att känna på vad teknisk, matematisk och naturvetenskaplig forskning kan innebära.

I år handlar det särskilt om gränslandet mellan kemi, biologi och fysik, om atomer och lasrar och om hur robotar styrs – matematiken bakom teknologin. Föreläsarna heter Bertil Halle, Anne L´Huillier och Anders Rantzer. De är alla professorer. Gymnasisterna får också hälsa på i ett par institutioner och träffa forskare i arbete.
Gemstoneprojekt (gemstone = ädelsten) syftar till att locka speciellt duktiga och motiverade elever från hela landet till LTH genom att tidigt erbjuda kontakt med avancerad forskning. Även på LTH ska duktiga studenter så småningom erbjudas ett speciellt program.
Projektet omfattar, förutom forskarveckan i Lund, en chans till deltagande i ett forsknings-projekt under t ex vinterlovet och studier på distans vid LTH redan under gymnasietiden. Idéer till och handledning i specialarbeten på gymnasiet är en annan möjlighet.
Projektledare är professor Sven Åberg, matematisk fysik:
– För att få komma med måste eleverna ha en rekommendation av en av sina lärare och mycket bra betyg samt ha skrivit en egen motivering till varför de vill vara med. Eleverna delas in i grupper så att alla intresseriktningar är företrädda och så diskuterar de gruppvis de föreläsningar de nyss lyssnat på med möjlighet att ställa frågor till före–läsarna, berättar Sven Åberg.
Från måndag morgon (27 oktober) till fredag eftermiddag (31 oktober) bor ungdomarna på vandrarhemmet Tåget. LTH bjuder dem på resa och uppehälle. De får också lite kontakt med Lunds studentliv.

Kontaktinformation
För journalister som är intresserade av att kontaka någon “lokal” deltagare i Gemstoneprojektet finns en deltagarlista att rekvirera hos övertecknad eller hos Sven Åberg.
För frågor om veckoprogrammet i Lund kontakta Sven Åberg, tel: 046-222 96 33, Sven.Aberg@matfys.lth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera