Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 oktober 2003

KTHs stora pris till Sven Nykvist och Owe Svensson

Två filmarbetare, en fotograf och en ljudläggare delar i år på KTHs stora pris på 800 000 kronor.

Sven Nykvist, världsberömd filmfotograf och tvåfaldigt Oscarsbelönad, behöver ingen närmare presentation. Owe Svensson, mindre känd av allmänheten men en legend inom filmvärlden, har varit den konstnärliga ledaren för ljudmixningen till många av Sveriges mest berömda filmer såsom Viskningar och rop, Fanny och Alexander, Sånger från andra våningen.
Man kan säga att ett par av Sveriges främsta ögon och öron får priset tillsammans.

Motiveringen lyder:
“Den svenska filmens publika och konstnärliga framgångar sedan 1960-talet är i de flesta fall djupt förknippade med ett framgångsrikt tekniskt arbete för att förstärka filmens bild- och ljudmässiga kvalitet. Film är en viktig del av svensk kultur och industri och den har, förutom framstående regissörer, manusförfattare och skådespelare en filmarbetarkår av hög internationell kvalitet. KTHs Stora Pris ur 1944 års donation tilldelas 2003 två sådana personer, filmfotograf Sven Nykvist och ljudtekniker/ljudmixare Owe Svensson. I sitt konstnärskap har de genom lyhördhet, erfarenhet och stort tekniskt kunnande bidragit till vårt svenska kulturarv och medverkat till Sveriges speciella plats i filmvärlden. Bilden är det ögat ser, och ljudet det örat hör och båda tillsammans förhöjer och berikar de omedelbart vår inre upplevelse av verklighetens mångfald. Sven Nykvists foto och Owe Svenssons ljud är båda skapelser som blir till magi.”

Kungliga Tekniska högskolans Stora pris utgår ur avkastningen från en donation av en anonym givare och mottagaren måste vara svensk medborgare. Priset ges till personer som genom epokgörande upptäckter, sinnrika tillämpningar eller konstärlig insats haft stor betydelse för Sverige. Årets pris kommer att delas ut den 14e november i stadshuset.

Bland tidigare femtiotalet pristagare finns Lennart Nilsson, Evert Taube, Kerstin Fredga, Östen Mäkitalo, Håkan Lans, Bodil Jönsson och Arne Ljungqvist.

Kontaktinformation
Kontaktpersoner:
Anders Flodström, rektor 08-790 7001, rektor@kth.se
Annette Nyström, 08-790 70 59

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera