Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 oktober 2003

Vegetabiliska hydraulvätskor ger högre verkningsgrad

Nu är det klarlagt. Vegetabiliska och syntetiska vätskor (oljor) är inte bara bättre för miljön än mineraloljor. De ger också högre verkningsgrad i hydraulsystem (motorer). Detta visar studier som Leon Dahlén, forskare vid Mitthögskolan gjort och som han redovisade vid sin disputation i ämnet vid Luleå Tekniska Universitet.

Leon Dahléns forskning visar att de olika typerna av oljor med samma viskositetsgrad uppvisar skillnader i tryck- och temperaturberoende egenskaper.

– Mineraloljans viskositet förändras mer när den utsätts för tryck, berättar Leon Dahlén.
Detta innebär med andra ord att exempelvis hydrauliska motorer går bättre på vegetabiliska och syntetiska oljor. Fördelen med mineraloljorna är att de är billigare.

– Och att de inte tar åt sig vatten lika lätt som vegetabiliska vätskor, inflikar Leon Dahlén.

Han arbetar till vardags inom projektet DAVOS, som drivs av Institutionen för teknik, fysik och matematik (TFM) på Mitthögskolan. Här forskar Leon Dahlén kring optimering och simulering av hydraulsystem och tribologiska kontakter. Möjligheter till simulering och optimering vid konstruktion av hydraulmotorer har han också behandlat i sin doktorsavhandling.

Leon Dahlén, 52 år, Östersund, föddes och växte upp i Hoting. Han tog sin civilingenjörsexamen med specialinriktning på maskinelement vid Luleå Tekniska Universitet 1980. Sedan arbetade Leon Dahlén som maskiningenjör vid flera företag i Jämtland, bland annat hos Persson Invest och Hara Produktion. Sedan 1992 arbetar han som lärare och forskare vid Mitthögskolan, TFM, Campus Östersund. Under de senaste åren har han också varit doktorand vid Institutionen för tillämpad fysik, maskin- och materialteknik, avdelningen maskinelement på Luleå Tekniska Universitet.

Doktorsavhandlingen som Leon Dahlén försvarade på Luleå Tekniska Universitet den 30 september har rubriken “Numerical and Experimental Study of Performance of a Hydraulic Motor”.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till Leon Dahlén, lärare och forskare på Mitthögskolan Tfn: 063-16 53 14 eller 070-566 26 46
E-post: Leon.Dahlen@mh.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera