Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 september 2003

Populärvetenskap drog storpublik på årets bokmässa

Över 15 000 personer deltog som publik vid de 115 programpunkterna arrangerade under temat Populärare vetenskap på årets Bok & Biblioteksmässa. Till detta kommer alla de evenemang och aktiviteter som mer än trettio samarbetspartners arrangerat under de fyra dagarna. Och alla andra utställare som har lyft fram populärvetenskapen på mässan. Det stora engagemanget bland publik, medverkande och utställare lockar till återkommande satsningar på populärvetenskap.

Bakom Populärare vetenskap står Vetenskapsrådet, UR och Lär för livet/Läsrörelsen i samarbete med Bok & Bibliotek och ett trettiotal samarbetspartners – universitet och högskolor, akademier, stiftelser, museer, myndigheter, organisationer, bokförlag m fl. I det populärvetenskapliga temat deltog 220 medverkande och temat omfattade seminarier, miniseminarier, en populärvetenskaplig bokhandel och ett 500 kvadratmeter stort Forskartorg med debatter, forskarframträdanden, bokpresentationer och teaterföreställningar.

– Vi ville pröva en ny arena för att nå ut till en bred publik med forskning. Satsningen överträffar alla förväntningar och gensvaret är stort även bland forskarna. Temat Populärare vetenskap kommer definitivt att återkomma i någon form till nästa år, säger Lena Wollin, informationschef på Vetenskapsrådet.

Även URs vd Christina Björk är nöjd med satsningen:
– Vi kommer att ha fortsatt glädje av varandras kompetenser och kunskaper i andra projekt kring populärvetenskap. Aktuell är exempelvis Kunskapskanalen som startar om ett år.

– Mängden av människor som har strömmat till vår satsning visar att populärvetenskap är en inspirerande ingång till både fördjupad och ny kunskap, inte minst bland unga människor, säger Elisabet Reslegård, kampanjledare för Lär för livet/Läsrörelsen.

Väder och tvärvetenskap i topp
Under de fyra dagarna har det diskuterats allt från nerver, bröllopsseder, mördarsniglar och norrskenselektroner till frågan om vem som egentligen behöver populärvetenskapen. Stora succéer bland seminarierna var bl a “Hjärnan” med Nobelpristagaren Arvid Carlsson och “Fet trots mindre fett”. På Forskartorgets scen drog diskussionen om vad som håller på att hända med vädret en publik på 350 personer. Fråga Lund, “Svenska lögner” och radioprogrammet Alltingets direktsändning i P4 var andra publikmagneter.

Kontaktinformation
Mer information
Mona Holmfors, projektledare – Mona.Holmfors@vr.se / 0705-833 811
Kajsa Eriksson, presschef Vetenskapsrådet – Kajsa.Eriksson@vr.se / 0733-66 62 16
Eva Thulin, Marknadsavdelningen, UR – eth@ur.se / 070-60 88 762
Stina Balkfors, pressekreterare Lär för livet/Läsrörelsen – stina.balkfors@lasrorelsen.nu /
0708-737 557

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera