Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 september 2003

Nytt dataprogram om skolutveckling

Hur kan man på bästa sätt lägga upp en bra strategi för att förbättra sin skola? Vid Karlstads universitet har ett dataprogram tagits fram för att hjälpa till med detta. Programmet "I händelsernas centrum" lanseras på måndag den 22 september.

I samarbete med Myndigheten för skolutveckling har Ulf Blossing, fil dr i pedagogik vid Karlstads universitet, tagit fram dataprogrammet “I händelsernas centrum”. Syftet med programmet är att samla kunskap om skolförbättring och på ett praktiskt sätt tillämpa denna kunskapsmassa.

“I händelsernas centrum” kan beskrivas som ett strategiprogram där användaren får pröva olika åtgärder för att förbättra sin skola och där han eller hon kan testa sina kunskaper om skolutveckling. Programmet riktar sig främst till rektorer, arbetslagsledare, pedagogiska ledare och andra skolledare. Kort sagt till alla de som har i uppgift att tänka på hur man ska utveckla skolan.

I programmet har du som spelare blivit anställd som rektor på Örtsala skola. I rollen som rektor ska du driva ett framgångsrikt förbättringsarbete från början till slut. I programmet finns en lista på åtgärder att välja bland, till exempel olika former av kompetensutveckling. Du får använda en arbetsdag i veckan för detta under fem år, det vill säga totalt 220 dagar. Dessutom får du en miljon kronor i öronmärkta pengar för förbättringsarbetet. Olika åtgärder kostar olika mycket och tar olika lång tid. Dessutom ger de olika effekt. Du har nått målet med arbetet när det nya inte längre är nytt utan har blivit en del av vardagen.

Programmet bygger på Ulf Blossings doktorsavhandling “Praktiserad skolförbättring”.

– Tanken är att programmet ska fungera som en annan ingång till den kunskapsmassa som finns inom området skolutveckling. Man ska kunna få inspiration och nya idéer om hur man kan gå tillväga för att utveckla just sin skola. Syftet är också att skapa en förståelse om att driva förbättringsarbete, säger Ulf Blossing.

Idén kommer ursprungligen från USA, där liknande program finns sedan flera år tillbaka. “I händelsernas centrum” är emellertid den första svenska motsvarigheten till detta sätt att arbeta.

Den 22 september 2003 släpps programmet i samarbete med Myndigheten för skolutveckling.

Kontaktinformation
För mer information, se www.ihc.artisan.se. Eller kontakta Ulf Blossing på tfn 054-700 15 45 alt. 070-573 85 70, e-post Ulf.Blossing@kau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera