Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 september 2003

From molecules to minds: where is the connection?

Öppen föreläsning om nervcellers uppbyggnad i hjärnan som anses vara grunden för lagring av minnesuttryck.

Professor Andrew Matus som i fredags promoverades till hedersdoktor vid Stockholms universitet föreläser över detta ämne.
Han är neurobiolog, arbetar vid Friedrich-Miescher Institutet i Basel, där han sedan början av 1980-talet utforskat nervcellers strukturella uppbyggnad. Han har särskilt studerat det s.k. mikrofilamentsystemets roll i den plasticitet hos nervcellerna i hjärnan som anses vara grunden för lagring av minnesintryck, och genom videofilmning lyckats dokumentera en intensiv rörelseaktivitet i de delar av nervcellsmembranet som tar emot stimulerande impulser. Vid Stockholms universitet har han under flera år på ett ytterst generöst sätt bidragit till undervisningen i cellbiologi på påbyggnadsnivå. Professor Matus stimulerande föreläsningar och villighet till djuplodande diskussioner med studenterna har på ett påtagligt sätt “höjt temperaturen” i undervisningen.
Föreläsningen äger rum måndag 22 september kl. 16.00 i sal G, Arrheniuslaboratorierna i Frescati.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera