Tema

Årets hedersdoktorer utsedda

En uppfinnare, en pianist/tonsättare, en teoribildande ekonom och en verkställande direktör inom transportsektorn – vad kan det finnas som förenar fyra personer med så pass olika bakgrund och profession?Samtliga har i dag utsetts till hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet, tre av dem kommer att ta emot bevisen på utnämningen i samband med den promotionshögtid som genomförs den 8 november i Luleå domkyrka.

I samband med promotionshögtiderna utser universitetets båda fakulteter hedersdoktorer. Sedan några år tillbaka har fakulteterna – förutom att utse ”egna” hedersdoktorer – också utsett en gemensam.

Årets gemensamme hedersdoktor heter Gunnar Liljedal, uppfinnare och företagsledare för LIKO. Gunnar Liljedal får utmärkelsen för att han ”med stor kunskap och uppfinningsrikedom i en lysande entreprenörsanda gjort betydande insatser för norra Sveriges industri samt för att med djupt engagemang ha stöttat Luleå tekniska universitets utveckling”.

Filosofisk fakultetsnämnd har i år beslutat utse två hedersdoktorer.
Den förste är Hans Leygraf, professor, pianist, tonsättare och pedagog, den andre är Elinor Ostrom, professor vid Indiana University i USA.

Hans Leygraf får titeln som hedersdoktor för ”sina betydande internationella insatser som pianist och pedagog samt för att genom ständig uppmuntran och sakkunnig rådgivning bidragit till den framgångsrika utvecklingen av pianoämnet vid Musikhögskolan i Piteå/Luleå tekniska universitet”.

Elinor Ostrom, som kommer att ta emot sitt hedersdoktorat först i samband med promotionen 2004, får i sin tur utmärkelsen för ”sin långa, uppmärksammade och högkvalitativa verksamhet inom samhällsvetenskaperna som har varit en stor inspirationskälla för Luleå tekniska universitet, både inom den grundläggande utbildningen och inom forskningen”.

Också teknisk fakultet har i dag utsett en hedersdoktor.
Det handlar om Leif Östling, vd för Scania, som utses utses till hedersdoktor för att ”ha gjort betydande insatser för svensk industri genom att framgångsrikt leda utvecklingen av ett världsföretag inom transport och kommunikationssektorn”.

Upplysningar: Dekan Erik Höglund (teknisk fakultet), tel. 0920-49 12 15, erik.hoglund@mt.luth.se,
dekan Sture Brändström (filosofisk fakultet), tel. 0911-726 29, sture.brandstrom@mh.luth.se, handläggare Anders Henriksson, tel. 0920-49 21 14, anders.henriksson@adm.luth.se eller pressansvarig Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@adm.luth.se


Mer information om hedersdoktorerna finns att hitta på webbadress www.luth.se under Nyheter/Press

Årets hedersdoktorer utsedda

 lästid ~ 1 min