Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 augusti 2003

Anders Jahres medicinska pris går till KI-forskare

Docent Johan Ericson vid Karolinska Institutet tilldelas i år det nordiska Anders Jahres medicinska pris till yngre forskare.

Johan Ericson arbetar med grundläggande forskning om den tidiga cellutvecklingen framför allt i nervsystemet. Han är en av gruppledarna i det nya “Center of Excellence in Developmental Biology” (CEDB) vid Karolinska Institutet och har presenterat ett flertal viktiga vetenskapliga publikationer under senare tid.

Prismotiveringen lyder:
“Johan Ericson har avdekket viktige prinsipper for hjernens utvikling. Han har identifisert mekanismer som forklarer hvordan stamceller kan danne de mange forskjellige celletyperne som finnes i den voksne hjerne.”

Anders Jahres medicinska pris delas ut av universitetet i Oslo som belöning för framstående vetenskapligt arbete eller forskningsresultat inom nordisk medicin. En eller två seniora forskare tilldelas varje år 1 000 000 norska kronor och en eller två yngre forskare delar på 400 000 norska kronor. Senior pristagare är i år professor Terje Lømo, Oslo Universitet. Johan Ericson delar sitt pris med dr Anu Suomalainen-Wartiovaara, Helsingfors Universitet.

Priset utdelas vid en högtidlig ceremoni vid universitet i Oslo den 10 oktober.

Tidigare pristagare från Karolinska Institutet har sedan 1990 varit:
Jonas Frisén, Klas Kärre, Karl Tryggvason, Lars Olson, Lorenz Poellinger, Jan-Åke Gustafsson och Tomas Hökfelt.

Kontaktinformation
Foto på Johan Ericson finns hos ovanstående presskontakt..

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera