Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 augusti 2003

Respektera design – eller vänta dig katastrof

‘-Det är en av rubrikerna när 500 forskare från hela världen samlas på KTH i Stockholm den 19-21 augusti för att delta i världens största vetenskapskonferens inom produktutveckling.

För att ha en chans att lyckas slå igenom med en teknisk produkt idag måste man lägga mer och mer kraft på engineering design. Det innebär en helhetssyn på en produkt, från tekniska lösningar – hur mycket effekt en mobiltelefonsändare ska ha, till ergonomi och användarvänlighet – hur knapparna ska sitta, till miljömässighet, form och tillverkning.

Ett exempel som kommer att tas upp på konferensen är Drive-by-wire-tekniken, ett framtida styrsystem för bilar utvecklat av SKF. Drive-by-wire är helt elektroniskt och öppnar nya möjligheter för att kunna utforma en förarmiljö. Ratten, pedalerna och växelspaken kan helt ersättas med knappar eller en joystick. Men vill vi sitta i en cockpit när vi kör? Det är inte bara tekniken som är avgörande. Drive-by-wire-tekniken finns redan installerad i ett antal konceptbilar som är under utprovning.

Konferensens huvudtema är Research for practice och handlar om innovativa processer och hur man bygger upp en organisation som främjar detta.

Välkommen på invigning i sal F1 tisdag 19 augusti kl 09.00, se program på nätet. Tillfälle till kontakt med bland annat Margareta Norell, professor i Integrerad produktutveckling och konferensansvarig, finns i kaffepaus kl 10.30 och efter keynote speakers kl 12.30.

Kontaktinformation
Anders Folkeson, koordinator, anders@md.kth.se., 08-790 72 65

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera