Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 juni 2003

FSCN:s forskare bäst på internationell massakonferens

Forskarna vid forskningscentrat FSCN på Mitthögskolan håller hög internationell klass. Det bevisades under International Mechanical Pulping Conference (IMPC) som genomfördes i Quebec City , Canada, den 2-5 juni. Fredrik Norman erhöll där Utmärkelsen för bästa presentation av en ung forskare och Sven Norgren erhöll IMPC Best Poster Award. – Vår forskning har ett högt anseende både i branschen och inom den akademiska världen, konstaterar Hans Höglund, professor i mekanisk massateknik vid Mitthögskolan.

FSCN hade tre talare och tre utställare av posters på plats i Quebec där cirka 250 av världens främsta forskare inom mekanisk fiberteknologi under fyra dagar samlades för att utbyta erfarenheter. Speciellt stort intresse visade konferensdeltagarna för FSCN-forskarnas arbete med att skapa en ytjämnare papperskvalitet baserat på mekanisk massa från granfiber.
Doktoranden Fredrik Norman har försökt finna anledningen till varför granfibern ibland blir “sprättig” och orsakar kvalitetsproblem i tryckpapper. Han har upptäckt att det framförallt är fiber från transitionsveden, det vill säga från övergångszonen mellan vår- och sommarved som orsakar problemen. För sitt föredrag erhöll han, i hård konkurrens, “Keith Kirkpartrick Award for the best presentation by a Young scientist”.

Doktoranden Sven Norgren presenterade i sin poster sitt arbete med att i praktiken, på SCA:s massafabrik i Ortviken, förbättra fiberkvaliteten så att ytjämnheten i pappersstrukturer förbättras. Bland annat har han kommit fram till att det är bättre om fiberfraktioner av den mekaniska massan raffineras vid temperaturer som ligger väl över den temperatur där ligninet i träet mjuknar.

FSCN Fiber Science and Communication Network är forskningscentrat för skogsindustrin vid Mitthögskolan. Centrat har som mål att bygga upp en forskningsverksamhet som är unik och världsledande inom områdena:
– Teknisk fiberkemi/Fiberbaserad materialteknik
– Mekanisk fiberteknologi
– Medieteknik
– Digital tryckteknik
– Systemanalys och matematiska modelleringar
– Processintelligens

>>Pressbilder finns på www.mh.se/press

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Hans Höglund, professor, Mitthögskolan
Tfn: 060-148945 eller 070-638 55 18
hans.hoglund@mh.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera