Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 juni 2003

Kolfiber – nya muskler tillgamla broar

Glöm bort begreppet “bärande vägg”.Med hjälp av kolfiber är det numera möjligt att förstärka betong, vilket gör exempelvis en betongbro betydligt starkare.Metoden har använts för att förstärka de omdiskuterade spårvägsbroarna i Stockholm, liksom på flera hus och byggnadsverk runt om i landet.Flera broar längs Malmbanan i norra Sverige har också de förstärkts med kolfiber.

Styrkan hos kolfiber gör den till en mycket effektiv armering för betong. Genom att limma ett tunt lager kolfiber på en befintlig betongbro, är det möjligt att göra bron starkare. I en ny doktorsavhandling som läggs fram vid Luleå tekniska universitet på torsdag, presenterar Anders Carolin hur metoden fungerar och vilka möjligheter den innebär.

– Nu är inte bärande väggar heliga längre. Genom förstärkning är det möjligt med ombyggnationer som tidigare krävt kostsamma och stora ingrepp, säger Anders Carolin.

Metoden att förstärka betong med kolfiber har visat sig vara billigare och effektivare än tidigare sätt att förstärka. Eftersom många konstruktion runt omkring oss bekostas med hyror eller skatter ligger det självfallet i allas intresse att hitta den – i det långa loppet – billigaste lösningen.
Utöver förstärkning kan metoden amvändas för att möjliggöra installationer av hissar och ventilationsutrustningar, ingrepp som tidigare varit mycket stora och kostsamma.

– Många av broarna i Sverige är i behov av förstärkning eller utbyte. Med hänsyn till ekonomi och miljö är det inte möjligt att byta ut alla – i stället är förstärkning en nödvändighet för att broarna ska vara säkra och pålitliga, säger Anders Carolin.
Anders Carolin är född i Boden (1974) och uppvuxen i Svartbjörnsbyn. Han tog sin civilingenjörsexamen i Luleå 1998 på Institutionen för väg- och vattenbyggnad med inriktning mot konstruktionsteknik. Samma fick Anders Carolin en doktorandtjänst och under sina forskarstudier har han tillbringar en tid vid University of California i San Diego.

Anders Carolin disputerar torsdagen den 12 juni.

Upplysningar: Anders Carolin, tel. 0920-49 19 17, 070-630 34 38, Anders.Carolin@ce.luth.se eller informatör Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@adm.luth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera