Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 juni 2003

Stort brittiskt pris för rön om fiskögon

Dr Ronald H H Kröger vid Institutionen för cell- och organismbiologi, Lunds universitet, har belönats med Rank-priset för optoelektronik för år 2004. Prissumman är £ 50 000 varav Ronald Kröger får £ 20 000. Det är en artikel där dr Kröger står som huvudförfattare som på detta sätt belönats.Medförfattarna som delar på resten av prispengarna är professorerna Russell D Fernald, Stanford University, Melanie C W Campbell, University of Waterloo i Kanada, samt Hans-Joachim Wagner från universitetet i Tübingen.

Priset utdelas av Rank Prize Funds som instiftats av Lord Rank. Denne gjorde sig en förmögenhet inom den brittiska livsmedels- och filmindustrin. Prisutdelningen äger rum i London den 9 februari 2004.

Den prisbelönade artikeln publicerades i Journal of Comparative Physiology 1999. Det är en studie av hur fiskar och vissa andra ryggradsdjur kan kompensera för det faktum att ljus av olika våglängder bryts olika mycket genom ögats lins. Fenomenet är känt som kromatisk aberration. Det som intresserade stiftelsens priskommitté är att det knep fiskögat använder kanske kan utnyttjas av oss människor – på sikt skulle det kunna lära oss att bygga mindre klumpiga kameralinser.
Artikeln i Journal of Comparative Physiology heter Multifocal lenses compensate for chromatic defocus in
vertebrate eyes. Ronald Kröger nås på tel 046-222 09 56

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera