Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 maj 2003

Forskaren som förvandlar terpentin till parfym

Tisdagen den 27 maj disputerar Marica Lindmark Henriksson, doktorand i organisk kemi vid Institutionen för Naturvetenskap och Miljö på Mitthögskolan, Campus Sundsvall. Hennes forskning går ut på att försöka förädla terpentin till parfym. – Om detta visar sig vara möjligt skulle massaindustrin kunna ta mer betalt för restprodukten terpentin, säger Marica Lindmark Henriksson.

I Sverige produceras stora mängder terpentin inom massaindustrin men ingen upparbetning sker i landet. I sin forskning har Marica Lindmark Henriksson haft ett nära samarbete med SCA:s massafabrik Ortviken. Bara vid denna industri utvinns cirka 100 ton terpentin per år som restprodukt.
Terpentin har länge använts som lösningsmedel för färger, men användningen har minskat till förmån för petroleumbaserade lösningsmedel. Det finns också en tradition att framställa doft- och smakämnen ur terpentin. Dessa har används för syntes till bland annat kamfer, syntetisk pine oil, linalool och många andra doft- och smakämnen. Men även här har billigare petroleumråvara kommit in i bilden.
– Förhoppningsvis kan min forskning bidra till en renässans för terpentinet som doftämne, avslutar Marica Lindmark Henriksson.

Marica Lindmark Henriksson, 32 år, Sundsvall, kommer ursprungligen från Sollefteå. Hon har studerat vid Kemistlinjen på Mitthögskolan och sedan 1996 har Marica Lindmark Henriksson varit doktorand i organisk kemi vid Institutionen för naturvetenskap och miljö.

Marica Lindmark Henrikssons disputerar tisdagen den 27 maj kl. 10.00 i SCA-salen O 102, Åkroken, Mitthögskolan, Campus Sundsvall. Hon försvarar då sin avhandling med rubriken “Biotransformations of Turpentine Constituents: Oxygenation and Esterification”.

Kontaktinformation
Marica Lindmark Henriksson, doktorand, Mitthögskolan 060-14 85 77, marica.lindmark@mh.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera