Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 maj 2003

INBJUDAN TILL PRESSKONFERENS om Humuskonferensen på Mitthögskolan

Tid: Måndag den 19 maj 2003 klockan 12.30. Efter presskonferensen finns möjlighet för mediarepresentanter att äta lunch på Mitthögskolan. Anmälan till lunchen senast den 18 maj till siw.stenlund@mh.se Plats: Fälldinsalen, Hus N, Mitthögskolan, Campus Sundsvall Med: Ulla Lundström, Mitthögskolan, Bjarne Strobel, The Royal Veterinary and Agricultural University (KVL), Frederiksberg, Danmark, Frank Hagedorn, Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research, Birmensdorf, Schweiz

Den 19-21 maj finns många av världens främsta humusforskare samlade på Mitthögskolan, Campus Sundsvall, för en konferens om humus, den organiska substansen, i mark och vatten. Det blir tre dagar av intensivt erfarenhetsutbyte där nya teser och forskningsresultat kommer att läggas fram av 120 forskare från 15 länder.
Forskargruppen för markkemi vid Mitthögskolan står bakom konferensen. Och de har själva intressanta resultat att redovisa från sina försök med askbehandling av mark som inte är försurad.
– Det är viktigt att ta reda på effekterna av askspridningen eftersom detta är en åtgärd som bland andra Skogsstyrelsen rekommenderar efter helträdsavverkningar, säger Ulla Lundström, professor i markkemi vid Mitthögskolan.
En uppmärksammad studie gjord vid KVL i Frederiksberg, Danmark, kommer under konferensen att presenteras av docent Bjarne Strobel. I den påvisas att tuja, som ofta används i trädgårdar, kan utsöndra föreningar med giftiga egenskaper.

När det gäller humusforskning gäller det ibland att ha en livlig fantasi för att få fram bra resultat. Ett exempel på detta kommer doktor Frank Hagedorn från Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Lanscape Research i Birmensdorf att redovisa. Han och hans kollegor har använt en 45 meter hög lyftkran för att släppa ut koldioxid över en skog.
– En intressant metod som säkert kan användas inom många olika områden, säger Ulla Lundström.

På presskonferensen berättar Ulla Lundström, Bjarne Strobel och Frank Hagedorn mer om sina forskningsprojekt, vilka är exempel på ämnen från den internationella konferensen.

Media är naturligtvis välkomna att lyssna till alla föredrag på humuskonferensen. Fullständigt konferensprogram finns på: www.ntm.mh.se/nordic_ihss

Kontaktinformation
För mer information om humuskonferensen och presskonferensen kontakta:
Ulla Lundström, professor, Mitthögskolan, 060-148416, 070-2090325, ulla.lundstrom@mh.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera