Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 maj 2003

Årets hedersdoktorer vid naturvetenskapliga fakulteten

Professorerna Andrew Matus och Ewa Swiezewska har utsetts till årets hedersdoktorer vid den naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet

Andrew Matus
är neurobiolog vid Friedrich-Miescher Institutet i Basel, där han sedan början av 1980-talet utforskat nervcellers strukturella uppbyggnad. Han har särskilt studerat de s.k. mikrotub- och mikrofilamentsystemen, vars aktivitet ligger bakom den plasticitet hos nervcellerna i hjärnan som anses vara grunden för etablerandet av minnesintryck. Vid Stockholms universitet har han under flera år på ett ytterst generöst sätt bidragit till undervisningen i cellbiologi på påbyggnadsnivå.


Ewa Swiezewska
är professor vid den polska vetenskapsakademins biokemiska institution i Warsawa och en välkänd forskare inom växtlipidernas område. Hon har sedan 15 år tillbaka ett omfattande forskningssamarbete med Stockholms universitet och har under denna tid även tagit en mycket aktiv del i den vetenskapliga utbildningen av ett flertal doktorander.


Hedersdoktorerna kommer att promoveras vid den sedvanliga installations- och promotionshögtidligheten i Blå hallen i Stockholms stadshus fredagen den 19 september.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera