Artikel från Skogforsk
25 april 2003

Nedsågad jättegran lever vidare

Sveriges högsta gran – den värmländska Lekvattengranen – blev 150 år gammal och 48 meter hög. Den torkade och sågades ned för några veckor sedan, men lever ändå vidare. Genom det svenska förädlingsprogrammet för skogsträd har jättegranens arv förts vidare till flera hundra tusen unga granar i Värmland, Dalarna, Gästrikland och Hälsingland.

– Tack vare sina fina egenskaper blev Lekvattengranen redan 1954 utvald att ingå i det svenska förädlingsprogrammet för skogsträd, berättar Johan Sonesson på forskningsinstitutet Skogforsk.

Man tog ris från granen och gjorde ett stort antal ympar som sedan planterades ut i tre olika fröplantager i Mellansverige. Där står ymparna än idag och korsar sig med ympar från andra granar som också har fina egenskaper. Resultatet blir varje år stora mängder frö av hög kvalitet, som skördas och blir granplantor som sedan planteras ut i skogen.

Lekvattengranen är en av cirka 6000 svenska granar som ingår i det svenska förädlingsprogrammet för skogsträd. Skogforsk har testat alla granarna som ingår i programmet genom att plantera ut deras avkommor i fältförsök över hela landet.

– Eftersom Lekvattengranen för sin goda tillväxt och vitalitet vidare till sina avkommor kommer den att fortsätta korsas vidare i många decennier. Lekvattengranen lever alltså vidare, säger Johan Sonesson.

Kontaktinformation
Kontakt:
Johan Sonesson, Skogforsk.
Tel: 018-18 85 00, 070-518 85 89
E-post: johan.sonesson@skogforsk.se

Malin von Essen, pressansvarig
Tel: 018-18 85 00, 070-630 68 67
E-post: malin.vonessen@skogforsk.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera