Artikel från Göteborgs universitet
23 april 2003

Sköldkörtelsjukdomar ­ från trötta kvinnor till utvecklingsstörda barn

Sköldkörtelsjukdom ger många symtom som kan förväxlas med stress eller utarbetning. Det är för en läkare svårt att känna igen dessa sjukdomar tidigt, och vi vet att många har sjukdomen utan att veta om det. Dessa kan bland annat felaktigt klassas som utbrända. Och detta i helt onödan,då ett enkelt blodprov ger säker diagnos.

I länder med jodbrist är sköldkörtelsjukdomar ett ännu allvarligare problem: Miljontals barn föds med utvecklingsstörning då mamman haft jodbrist under graviditeten. Denna helt onödiga tragedi är enkel att
förebygga genom jodtillförsel till befolkningen. Program för
jodtillförsel pågår globalt, men otillräckligt. Fortfarande föds 50 miljoner barn utan jodprofylax, varav cirka 2 miljoner blir skadade för livet. Även det nyfödda barnet behöver jod via mammans mjölk. Tyvärr är rökning en faktor som minskar jod i bröstmjölk, och även i Sverige ­ med
god jodtillförsel ­ behöver en rökande mamma som ammar jodtillskott.

I detta sammanhang kan sköldkörtelproblem hos hundar tyckas vara banalt men dock en realitet. Veterinärer är idag snabba med att ta blodprov för sköldkörteln på hundar och katter som inte mår bra. Hunden behöver dock fem gånger mer sköldkörtelhormon än matte.

Sköldkörtelsjukdomar är mycket vanliga i vårt land: var 10:e kvinna har någon gång i livet kontakt med läkare för sin sköldkörtel. Cirka 110 000 kvinnor, 10 000 män och 10 000 hundar i Sverige behandlas med sköldkörtelhormon.

Öppen föreläsning i serien Forskare föreläser, torsdagen den 24 april klockan 18-19 i Malmstensalen, Handelshögskolan, Vasagatan 1.

För mer information, kontakta Ernst Nyström. Tel 0708-78 35 46, e-post: ernst.nystrom@medic.gu.se

Kontaktinformation
Carina Elmäng, informatör
Sahlgrenska akademin
vid Göteborgs universitet
Box 400, 405 30 Göteborg
tel 031-773 35 77
mobil 0708-77 33 57

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera