Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 april 2003

Ny forskning om allvarlig hönssjukdom:Kärlekshotell stoppar blodsugande kvalster

Genom att locka kvalstren i hönsgården till kärlekshotell av wellpapp kan forskarna nästan helt slå ut ohyran. Kvalstren är troliga spridare av rödsjukan som orsakar blodförgiftning hos höns. Det visar ny forskning som har finansierats av Formas och snart kommer att publiceras i Medical and Veterinary Entomology.

Forskare vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala har hittat rödsjukebakterier i kvalster som bor i hönshus och suger blod av hönorna. Rödsjukan ger upphov till blodförgiftning och kan döda hälften av de hönor som smittas.

För att bekämpa kvalstren och därmed också minska risken för spridning av rödsjukan utan att fylla hönorna med otillåtna kemikalier har forskarna utvecklat en slags fälla för kvalstren. Dessa små vampyrer angriper bara sina värdar om natten för att suga blod. Sedan ger de sig iväg till hönshusets mörka vrår och springor för att vila ut och föröka sig. Jan Chirico och hans forskarkollegor har nu tagit fram ett slags kärlekshotell till kvalstren. Hotellen består av wellpapp med öppningar på ett par millimeter. Här trivs kvalstren bra och de verkar föredra wellpappen framför de andra springorna i hönshuset. Men väl inne i hotellrummen väntar en obehaglig överraskning. Fällorna är betade med kvalstergift och ohyran möter obönhörligt döden i sina hotellsängar. De försök som forskarna gjort visar att kvalsterfällorna minskar kvalsterpopulationen med 95 till 99 procent.

– Det är ett bra resultat, kommenterar Jan Chirico. Vi tror att det kan räcka för att hålla kvalstren under kontroll och därmed minska risken för smittspridning av rödsjukebakterien. Bekämpningsmetoden har också klara fördelar eftersom den riktar sig direkt mot kvalstren och lämnar hönor, ägg, människor och nyttoorganismer opåverkade.

Rödsjuka är en bakteriell sjukdom som ger upphov till blodförgiftning hos ett flertal djurslag. Människor som smittats blir allvarligt sjuka och måste söka läkarhjälp. Under senare år har utbrotten av rödsjuka ökat kraftigt bland våra hönsbesättningar. Från att ha legat på ungefär ett fall per år drabbas nu en handfull hönsgårdar varje år.

Kontaktinformation
Mer information:
Anneli Megner, pressansvarig Formas, 08-7754009, 073-6423288, anneli.megner@formas.se

Jan Chirico, docent i parasitologi vid SVA i Uppsala, 018-67 41 59, 073-645 95 70, jan.chirico@sva.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera