Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 mars 2003

Brist på arbetsterapeuter minskas medny utbildning på distans – första i Sverige

Från i höst ges arbetsterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet på distans. För individen ger det möjlighet att studera till arbetsterapeut utan att flytta från hemorten. Och för samhället betyder det att den stora bristen på arbetsterapeuter i större delen av Norrland kan minskas.

Den nya utbildningen på distans får 50 studieplatser, varav 20 ges som förtur inom området Akademi Norr med de tre lärcentrumen Kramfors, Strömsund och Åsele. Hela Norrland med undantag av de tre utbildningsorterna Boden, Luleå och Umeå, lider tillsammans med Dalarna stor brist på arbetsterapeuter.

Institutionen för hälsovetenskap i Boden har lång erfarenhet och hög kompetens i att bedriva utbildning på distans.

– Det är en stor och intressant utmaning att strukturera om arbetsterapeutprogrammet för distansstudier. Metodiken ger ökande möjligheter för studenterna att kommunicera yrkeskunskaper via informationsteknologi, säger Maria Prellwitz som är programansvarig.

Utbildningen är treårig och innehåller både teoretiska och praktiska kurser. De praktiska kurserna sker på hemorten och ger möjligheter till kontakter med potentiella arbetsgivare på orten. Studenterna samlas i Boden cirka fyra gånger per termin för att gemensamt arbeta med de teoretiska kurserna.

Samlingarna på campus i Boden ger också samarbete med studenter inom andra utbildningar och möjlighet att delta i kåraktiviteter. Mellan träffarna kommer studenterna att arbeta i studiegrupper på kommunala lärcentrum. Studenterna kommer att använda modern undervisningsteknik i sin kontinuerliga dialog med lärarna vid universitetet.

– Distansutbildningen är mycket efterlängtad eftersom den ökar möjligheter att rekrytera arbetsterapeuter utanför universitetsorterna, säger Maria Prellwitz.

Kontaktinformation
Upplysningar: Cecilia Björklund, tel 0921-758 89, 070-676 78 89, Bruno Magnusson, 0921-758 45, Åsa Lindström, tel 0921-758 25, Gunilla Isaksson, tel 0921-758 53, Maria Prellwitz, tel 0921-758 61, eller pressansvarig Jan Nyberg, tel 0920-49 16 21, 070-672 01 11 (jan.nyberg@adm.luth.se)

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera