Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 mars 2003

Miljoner till Mitthögskolans elektronikforskare

Mitthögskolans elektronikforskare vid Campus Sundsvall har fått 4,2 miljoner kronor av Europeiska Unionens strukturfond Mål 1 för att utveckla elektroniksystem för framtidens intelligenta produkter. – Satsningen är en del i Mitthögskolans strävan att positionera elektronikforskningen som en av landets ledande miljöer för utveckling av intelligenta produkter, berättar Hans-Erik Nilsson, professor vid Institutionen för Informationsteknologi och medier.

Intelligenta produkter är något som svenska industrier har stort behov av.
– Komplicerade processer där många mätningar görs kräver intelligenta sensorer och system för att kunna hantera den mängd data som behandlas, förklarar Hans-Erik Nilsson.
Projektet som Mitthögskolan nu fått anslag till är uppdelat i fyra delprojekt med tydliga fokus. Dels handlar det om innovativ antennteknik och RF-ID-teknologi, det vill säga utnyttjande av små och billiga kretsar för identifiering med hjälp av radiosignaler. Dels ska man utveckla röntgensensorer som känner våglängden på röntgenstrålarna, något som ofta kallas för färgröntgen.
– Vi kommer nu att kunna stärka vår roll vid utvecklingen av framtidens röntgenbildsensorer, säger Hans-Erik Nilsson.
Avancerade halvledarmaterial och -komponenter står också på programmet liksom konstruktion av integrerade kretsar med både analog och digital elektronik- mixed signal design.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Hans-Erik Nilsson, Mitthögskolan
060-148739, 070-232 38 08
hans-erik.nilsson@mh.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera