Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 mars 2003

Inbjudan: Svensk rymd- och polarforskning i Kiruna

I Kiruna finns det stora möjligheter att bevaka det senaste inom svensk rymd- och polarforskning 30 mars-2 april. Polarforskningssekretariatet och Esrange har många spännande aktiviteter på gång under dessa dagar och inbjuder härmed journalister att delta i raketuppskjutningen av Maxus 5, träffa forskare, delta i guidade turer och lyssna till intressanta föreläsningar med internationella experter.

ASSW, Arctic Science Summit Week, är en årlig mötesarena för internationella polarforskare som 2003 arrangeras i Kiruna av Polarforskningssekretariatet, den svenska myndigheten för polarforskning. I samband med ASSW ordnas kringaktiviteter för att presentera svensk och internationell forskning i och om polartrakterna. En av dessa aktiviteter är den öppna föreläsning som ordnas i Kiruna på kvällen 1 april, The Arctic sky – a study of Inuit astronomy and celestial lore, om inuiternas relation till himlakropparna i den arktiska polarnatten. En annan aktivitet är Science Day, onsdag 2 april, som innehåller föreläsningar på temana Remote Sensing, Life in Extreme Environments och Polar Platforms and Observatories. Föreläsningarna hålls på Institutet för Rymdfysik och på Esrange och forskare verksamma där kommer också att delta. Efter Science Day, på kvällen 2 april, ordnas ett kulturellt evenemang av sällan skådat slag (premiär igår kväll tisdag 18 mars) på Ice Globe Theatre vid Ishotellet i Jukkasjärvi; Ensemblen Voices of Ice spelar nyskriven musik, av de svenska tonsättarna Karin Rehnqvist och William Brunson, på klassiska instrument skulpterade i is av Tim Linhart.

Eventuellt finns också andra möjligheter att sitta med som åhörare vid möten. Hela programmet finns tillgängligt på www.polar.se/assw.

Den 31 mars har Esrange en uppskjutning av en Maxus-raket. Maxus är ett samarbetsprojekt mellan Rymdbolaget och det europeiska rymdföretaget Astrium. Maxus är det största sondraketprojektet inom det europeiska sondraket-programmet för mikrogravitation. Kund är som vanligt ESA. Pressen är välkommen att närvara under uppskjutningen. Inbjudan och mer information kommer.

Kontaktinformation
Observera: För att delta som pressrepresentant på Institutet för Rymdfysik, Esrange och Ishotellet krävs föranmälan.

För mer information om ASSW, Science Day, Voices of Ice och anmälan till dessa aktiviteter, kontakta Sofia Rickberg, informationssekreterare på Polarforskningssekretariatet, på telefon 08-673 97 25, 070-344 92 65 eller e-post sofia.rickberg@polar.se. Läs mer om ASSW på www.polar.se/assw

För mer information om och anmälan till uppskjutningen av Maxus, kontakta Johanna Bergström-Roos, PR & Information på Esrange, på telefon 0980-720 24 eller e-post johanna.bergstrom-roos@esrange.ssc.se. Läs om Maxus 5 på www.ssc.se/ssd/svensk/maxus5.html

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera