Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 mars 2003

Nya lovande behandlingsmetoder för dödlig buktumör

GIST är en mjukdelstumör som förekommer i buken, men som skiljer sig från mag-tarmcancer. Tidigare har kirurgi varit den enda behandlingsmöjligheten, eftersom tumörtypen varken svarar på cellgifter eller strålning. Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu visat att prognoserna för GIST-patienterna förbättras betydligt om kirurgi kombineras med en ny medicinsk behandling.

Ett drygt hundratal personer i Sverige drabbas årligen av sjukdomen. Långtidsöverlevnaden har varit mycket låg, och behandlingsmetoderna har sett ungefär likadana ut sedan 1950-talet. GIST är en tumör som kan växa sig stor och uppta en stor del av buken. Det finns exempel på
GIST-tumörer som väger över fem kilo.

Professor Håkan Ahlman och docent Bengt Nilsson från institutionen för de kirurgiska disciplinerna, har i 17 långtidsuppföljda fall kombinerat medicinering med kirurgi. Behandlingsmetoden är i detta skede mycket lovande.


Medicinering sker av tre olika anledningar:
I palliativt syfte, då tumören sitter så illa till att den inte går att operera och man endast kan medicinera för att den inte ska fortsätta växa. I adjuvant syfte, då man opererat bort tumören och ger medicin för att inte nya tumörer och metastaser ska börja växa. I neo-adjuvant syfte, då tumören är mycket stor och man ger medicin för
få den att krympa och göra det möjligt att operera bort den.

Det är framför allt i det sistnämnda fallet som Håkan Ahlman och Bengt Nilsson har varit unika i världen och nu har längst uppföljning på sina patienter.

Artiklar om den nya behandlingsmetoden för GIST publiceras inom kort i British Journal of Cancer och i Läkartidningen.

För mer information kontakta:

Professor Håkan Ahlman, e-post: Hakan.Ahlman@surgery.gu.se
tel 031-342 17 78

Docent Bengt Nilsson, e-post: bengt.e.nilsson@vgregion.se
sökare: 031-342 1000 ange: 87537

Kontaktinformation
Carina Elmäng, informatör
Sahlgrenska akademin
vid Göteborgs universitet
Box 400, 405 30 Göteborg
tel 031-773 35 77
mobil 0708-77 33 57

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera