Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 mars 2003

Världspremiär av nyskriven musik för isinstrument: ensemblen Voices of Ice spelar på Ice Globe Theatre

Tisdag 18 mars är det världspremiär på Ice Globe Theatre i Jukkasjärvi för två nyskrivna musikstycken av de svenska tonsättarna Karin Rehnqvist och Bill Brunson. Musiken är skriven för klassiska instrument gjorda av is – för första gången i Sverige!

Isinstrumentbyggaren Tim Linhart från New Mexico, USA, har varit i Jukkasjärvi sedan början av februari. Där bygger han just nu färdigt instrumenten till en sexhövdad ensemble, Voices of Ice, som består av:

* Gunilla von Bahr, flöjt
* Ulrika Bodén, sång
* Olle Hagson, kontrabas
* Jonny Axelsson, slagverk
* Åsa Åkerberg, cello
* Susan Barrett, cello

Ensemblen “Voices of Ice” framför de nyskrivna styckena “Ice Music Fantasy for soprano, speaker, ice instruments and an audience with warm mittens” av Karin Rehnqvist och “Of Ice and Frozen Circles” av Bill Brunson. Förutom detta återfinns även mer välkända stycken av Haydn, Bach och Vivaldi på programmet. Konserten ges även 1-2 april på Ice Globe Theatre.

Publiken möter kontrasterna mellan nytt-svenskt och gammalt-europeiskt i nya spännande klanger från instrument skulpterade av is. Strängar, munstycken och greppbrädor utförs i de traditionella materialen – ett gammalt hantverk på nytt sätt.

Musikuppförandet ingår i programmet för två olika evenemang i mars-april:
“Science as Art” 16-20/3, ett seminarium i Abisko om uttryck för vetenskap i konstnärlig form, organiserat av Polarforskningssekretariatet och Riksbankens Jubileumsfond.
“Arctic Science Summit Week” (ASSW) 31/3-4/4, en årligen återkommande internationell konferens som samlar över 100 av världens ledande Arktisforskare till en mängd möten i Kiruna. Polarforskningssekretariatet är värd för årets konferens med stöd av Institutet för Rymdfysik, Esrange och Länsstyrelsen i Norrbotten.

Kontaktinformation
För mer information om:

Voices of Ice och ASSW, kontakta Sofia Rickberg: 08-673 97 25, 070-344 92 65 eller sofia.rickberg@polar.se.

Science as Art, kontakta Anders Karlqvist: 08-673 96 01, 070-344 92 67 eller anders.karlqvist@polar.se.

Läs mer om ASSW på www.polar.se/assw
Läs mer om Science as Art på www.didaktekon.se/abisko/abisko.htm
Läs mer om Tim Linhart och isinstrumenten på www.kissmyice.com
Läs mer om Ice Globe Theatre på www.icehotel.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera