Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 mars 2003

Attraktiv kemiutbildning tillsammans med näringslivet

Näringslivet och samhället i övrigt är i behov av fler välutbildade kemiingenjörer. För att skapa ett attraktivt utbildningsalternativ för studenter och för att öka samarbetet mellan lärare på kemiingenjörsprogrammet och näringslivet införs en Co-op inriktning inom kemiteknikutbildningen på Chalmers Lindholmen i Göteborg. Utbildningen, som innebär att teoretiska studier varvas med avlönat arbete i näringslivet, startar hösten 2003 och har 20 platser.

Ungdomars intresse för naturvetenskaplig utbildning har under senare år minskat. Särskilt har antalet studenter som sökt till kemi- och kemiteknikrelaterade program i landet minskat, vilket kommer att medföra en tydlig brist av kemitekniker inom en snar framtid. Chalmers Lindholmen i Göteborg erbjuder därför en ny inriktning med co-op inom kemiteknikutbildningen med start redan till hösten.

Co-op står för Cooperative Education, arbetsintegrerat lärande, och innebär att studenten varvar teoretiska studier med avlönat arbete i industriföretag. Det är ett inslag som klart har ökat attraktionskraften inom andra utbildningsprogram med Co-op. Dels ser studenten fördelar med att redan under studietiden knyta kontakt med företag som är intresserade av kemiingenjörer, dels upplevs det positivt att få kortare avbrott i de teoretiska studierna.

– Co-op är också ett bra sätt för näringslivet att lära känna blivande kemiingenjörer, säger Krister Ström, prefekt och programledare på Institutionen för Kemiteknik på Chalmers Lindholmen. Dessutom skapas bättre kontakt mellan näringsliv och högskola som leder till att utbildningen kan hållas aktuell och att lärarna får ett kontaktnät inom ingenjörsyrkeslivet, menar han.

Kontaktinformation
För ytterligare information, kontakta:
Krister Ström, prefekt och programledare, Institutionen för kemiteknik vid Chalmers Lindholmen,tel: 031-772 5708, mail: krister@chl.chalmers.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera