Tema

Ännu en professor blottar sin puls under Vasaloppet – direkt på Internet

I Öppet spår i söndags kunde vi bevaka professor Jerker Delsings teknik, som vi tidigare meddelat. Men det var inte i första hand forskarens skidteknik som stod i fokus, utan en helt annan sorts teknik. Via sensorer på åkaren överfördes professorns pulsdata trådlöst vidare via mobiltelefon till Internet.

– Testkörningen blev lyckosam och vi har på vår hemsida en kurva utlagd där det framgår hur min puls var den första timmen i spåret. Efter testet fick vi chans att säkerställa teknikens förutsättningar ytterligare inför det riktiga Vasaloppet på söndag.

I Öppet spår deltog kollegan Lars-Erik Persson, professor i matematik vid Luleå tekniska universitet. Det var hans 30:e vasalopp – om man räknar samman hans 29 tidigare lopp och ett Öppet spår. Men redan på söndag åker han sitt 31:a lopp. Då är det möjligt att via Internet ”live”, i realtid, följa pulsen under tiden som han kämpar sig de 9 milen från Sälen till Mora.

– Jag är faktiskt den tredje från Norrbotten med så många lopp, och jag vet inte om det finns några fler i universitetsvärlden, säger Lars-Erik Persson.

Och tiden 5 tim. 48 min. skäms inte för sig. Efter loppet blev han dels kontaktad av Vasaloppets Veteranklubb, som utsett honom till den senaste medlemmen, dels kontaktad av kollegan Jerker Delsing som bad honom att förmedla sin puls över Internet.

Tekniken handlar om nya system för att trådlöst via Internet kunna styra eller övervaka olika system. Inte minst inom vården kan tekniken bli mycket användbar. I framtiden skapas också en rad möjligheter att mer aktivt ta del av sportevenemang och att öka den spännande upplevelsen – oberoende av distans och sport. Hur är pulsen hos golfare, Formel 1-förare eller schackspelare?

NÄR?
Vasaloppet: Söndag 2 mars. Pulsen på Lars-Erik Persson, veteranåkare och professor i matematik vid Luleå tekniska universitet, mäts från Vasaloppet. Information och aktuell puls finns under News på: www.eislab.sm.luth.se

Kontaktinformation
Upplysningar: Jerker Delsing, professor vid EISLAB, Luleå tekniska universitet, 070-626 19 31 eller Lena Olsson, informatör, 070-539 12 53.

Ännu en professor blottar sin puls under Vasaloppet – direkt på Internet

 lästid ~ 1 min