Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 februari 2003

Ny utbildningslinje efterlängtad av läkemedelsindustrin

Stockholms universitet startade hösten 2002 en ny utbildningslinje i läkemedelskemi som fick många sökande. Den nya linjen är anpassad för att tillgodose den ökande efterfrågan av organiska kemister i läkemedelsindustrin. Behovet av skickliga kemister som kan framställa “skräddarsydda” biologiskt aktiva föreningar har ökat kraftigt under senare år.

– Läkemedelsindustrin har för närvarande ett stort behov av kvalificerade organiska kemister som kan framställa de molekyler och substanser som vi behöver i vår forskning. I gen- och proteinforskningens spår kommer detta behov att öka under de kommande åren, säger docent Jan-Erik Nyström, kemichef för forskningen vid Discovery vid AstraZeneca Södertälje.

Den nya linjen har gjort att kemi har blivit populärt vid Stockholms universitet. Antalet förstagångsansökningarna till universitetets kemiprogram ökade med 160 % hösten 2002 jämfört med året innan. De nya läkemedelskemisterna får landets mest omfattande utbildning i organisk kemi och blir “superbyggmästare i molekylernas värld”. Dessutom ägnar de en halv termin åt hur läkemedel fungerar och verkar i människokroppen. Den nya linjen är fyraårig och leder fram till en magisterexamen.

Närmare information lämnas av professor Jan Erling Bäckvall, tfn 674 71 78 (jeb@organ.su.se) eller universitetslektor Per Unger, tfn 16 29 23 (pu@organ.su.se)

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera