Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 januari 2003

Första professorn utsedd på konstnärliga meriter

Birgitta Watz är ny adjungerad professor i måltidskunskap med fokus på konst och design vid Örebro universitet. Hon är dessutom universitetets första professor som är utsedd på konstnärliga meriter.

Birgitta Watz är verksam vid Restauranghögskolan i Grythyttan vid Örebro universitet, där hon bland annat ansvarar för kursen i kreativ matlagning och på högre hotellprogrammet i kursen vistelse och design. En stor del av Birgittas arbete går ut på att finna skärningspunkter mellan konst, vetenskap och hantverk. Det handlar om att inspirera till ökad varseblivningsförmåga, utvidga tankemönster, se saker ur olika perspektiv, att tänka alternativt och att öva hand och tanke. Birgitta använder gärna en interaktiv form av pedagogik.
– Genom denna typ av övningar kan man utveckla sin kreativa förmåga, säger Birgitta. Kreativitet kräver mod. Mod att våga tänka i nya banor, att bryta sina invanda tankespår, att våga gå utanför givna ramar, för att kunna skapa nytt. Samtidigt är det en fråga om att undersöka och tillägna sig konstnärens och formgivarens sätt att se på färg och form, på visuell kommunikation, på den konstnärliga processen och dess sätt att arbeta. Konsten, hantverket och vetenskapen har med andra ord en utmärkt mötesplats i måltidskunskapen.

Innan Birgitta Watz kom till Örebro universitet har hon bland annat varit verksam som formgivare åt exempelvis Rörstrand och samarbetar med Nationalmuseum genom sina handgjorda tallrikar. Ett uppdrag hon hållit på med i drygt trettio år. Hon har också ägnat sig åt glasformgivning för Pukeberg, Lindshammar och Steninge Slott, textildesign för Ljungbergs samt ett stort antal offentliga utsmyckningar. Hon har också varit huvudlärare och prefekt på Konstfack samt skrivit och medverkat i ett antal böcker. “Frön och Aska ur livets trädgård” är den senast utgivna.

För mer information, kontakta Birgitta Watz på telefon 08-667 49 05.

Foto på Birgitta Watz finns att hämta i pressrummet på Örebro universitets webbplats på adressen http://www.oru.se/massmedia/bild.html#watz.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Birgitta Watz på telefon 08-667 49 05.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera