Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 januari 2003

Ny bok om färgval till husen:Blir den gröna färgen rätt eller uppåt väggarna?

En färg som är beigerosa på färgprovet kan se nästan grålila ut när den väl kommer upp på fasaden. Och ljusgröna färger drar lätt mot turkost. Hur och när sådana färgeffekter uppkommer och hur man ska göra för att välja rätt färg till fasaden beskrivs i boken Färgen på huset, som ges ut av Formas.

– Ett generellt råd är att man ska välja ett färgprov som ser smutsigare ut än den färg man tänkt sig. Färgerna blir nämligen starkare, klarare och ljusare på husfasaden, säger Karin Fridell Anter, som är en av författarna till boken.

Andra effekter som tas upp i boken är att rosa och gröna färger blir blåaktigare på fasaden än på det lilla färgprovet.

– Att gröna färger ser blåare ut på husen kan bero på att man omedvetet jämför dem med naturens gröna färger, som ju egentligen är gulgröna, menar Karin Fridell Anter.

Åke Svedmyr heter bokens andra författare. Han beskriver hur olika färgmaterial som linolje-, alkyd-, alkrylat- och kalkfärg påverkar utseendet hos trä- och putsfasader.

– Kalkfärg ger mer eller mindre tydliga kulörskiftningar, vilket är en fördel för en putsfasads utseende. Plastfärger däremot ger normalt inga skiftningar och det ger ett dött utseende på en putsad fasad, säger Åke Svedmyr.

Boken berättar även om svensk färgsättningstradition, om samspelet mellan form och färg och om färgerna i den venska naturen.

Den vänder sig både till småhusägare som vill välja rätt färg till villan och till bostadsrättsföreningar som ska renovera fasaden. Boken kan också vara till nytta för dem som professionellt arbetar med färger på hus: arkitekter, färghandlare och målare.

Författarna är arkitekter med inriktning på färgfrågor. Boken bygger på deras mångåriga erfarenhet av byggnadsfärgsättning och på deras aktuella forskning vid Arkitekturskolan, KTH.

Kontaktinformation
Boken ges ut av Formas förlag och kostar 265 kronor inkl moms.

Den kan beställas från Liber Distribution, tel 08-6909522, fax 08-6909550 eller från Formas nätbokhandel www.formas.se

Pressbilder för fri användning finns på: http://www.formas.se/docs/pressmeddelanden/pressbilder/pressbilder.htm

Recensionsexemplar kan beställas från Maria Guminski
tel 08 775 40 08, e-post: maria.guminski@formas.se

Mer information:
Karin Fridell Anter, tel: 018-46 36 20, 08/790 85 30, mobil: 070-769 40 17, e-post: karinfa@explicator.se
Åke Svedmyr, tel: 08-785 85 67, mobil: 070-420 85 67,
e-post: ake.svedmyr@carlbro.se
Peter Bylund, Formas, tel: 08-775 40 04,
mobil: 070-495 60 73 e-post: peter.bylund@formas.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera