Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 januari 2003

Bryt upp de vetenskapliga tidskrifternas monopol – Dags för systemskifte inom vetenskaplig publicering

Det traditionella sättet att publicera sig via kommersiella tidskriftsförlag ifrågasätts av allt fler forskare och bibliotek.

I dag avsäger sig forskarna alla rättigheter till sina vetenskapliga artiklar och “skänker” dessa till kommersiella förlag utan någon som helst ersättning. Ibland får de till och med betala för att bli publicerade. Universitet, högskolor och forskarna själva får sedan köpa tillbaka dessa artiklar i form av dyra tidskriftsprenumerationer som ger höga vinster till förlagen. Den monopolsituation som förlagen har ger möjlighet till extrema prishöjningar. Detta har gjort att framförallt universitets- och högskolebiblioteken har hamnat i en ekonomiskt ohållbar situation som drabbar hela högskolan.

En viktig förutsättning för dagens publiceringssystem är högskolornas meriteringssystem. För att göra akademisk karriär måste man publicera sig i de vetenskapliga tidskrifterna. Härigenom överlåter universitet och högskolor avgörandet om vem som kan göra karriär till tidningsförlagen.
Initiativ till alternativa publiceringsmodeller tas nu av forskare och universitet världen över.

Chalmers bibliotek inbjuder till ett brännande aktuellt seminarium om framtidens modell för vetenskaplig publicering på Chalmers torsdag den 6 februari. Lunchmacka för anmälda. Övriga välkomna i mån av plats!

Program
12.00-12.30 (Lunchmacka)
12.30-12.45 Jan-Eric Sundgren – Chalmers rektor
12.45-13.25 Jan Hagerlid – BIBSAM, Kungliga biblioteket
13.30-14.10 David Prosser, SPARC Europe
kaffepaus
14.30-15.10 Andrew Wray – Institue of Physics
15.15-15.45 Katarina Olsson – Juridiska institutionen, Lunds universitet
15.50-16.30 Jörgen Eriksson – LUCEP
Sammanfattning och diskussion

Institue of Physics är en världsomspännande intresseorganisation som kontrollerar ett flertal vetenskapliga tidskrifter

LUCEP är Lunds Universitets Biblioteks Centrum för Elektronisk Publicering som arbetar med att tillgängliggöra samlingar av dokument i digital form, och att därvid göra dem sök- och navigerbara.

SPARC Europe är en sammanslutning av europeiska bibliotek och institut som främjar ökad konkurrens inom vetenskaplig publicering.

Kontaktinformation
Mer information och anmälningsformulär hittar ni på:
http://www.lib.chalmers.se/cthb/seminar.html

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera