Artikel från Mälardalens universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 januari 2003

Kennedyolycka i litteraturstudie

Den 18 juli 1969 krockade senator Edward Kennedy med sin bil vid Chappaquiddick, nära familjen Kennedys residens vid Cape Cod på den amerikanska ostkusten. Bredvid honom i bilen satt den unga kvinnan Mary Jo Kopechne, som senare avled vid olyckan.

Detta är den dokumentära utgångspunkten i den docentföreläsning som Monica Loeb, docent i engelska vid Mälardalens högskola, ger på måndag den 13 januari kl 14.45-15.30 i Sal Gamma, Mälardalens högskola, Högskoleplan, Rosenhill, Västerås.

Föreläsningen har titeln “Chappaquiddick engendered: Joyce Carol Oates lends a voice to the dead”.

I sex år har Monica Loeb forskat om den amerikanska författarinnan Joyce Carol Oates och i sin föreläsning koncentrerar hon sig på boken “Black Water” utgiven 1992 (Förlag: Duttom, NY, USA), som handlar om olyckan vid Chappaquiddick sett ur kvinnans perspektiv.

I “Black Water” ger Joyce Carol Oates kvinnan – offret – en röst. Boken är skriven så att det ska ta exakt lika lång tid att läsa den, som det tog för kvinnan att dö.

Vid olyckan var senator Edward Kennedy starkt alkoholpåvekad. Han lämnade olycksplatsen medan Mary Jo Kopechne fortfarande levde, fastklämd i bilen. Först nio timmar senare rapporterade senatorn om olyckan till polisen. När räddningspersonal kom till platsen var Mary Jo Kopechne död, drunknad i bilen i det vattendrag där bilen hamnat vid olyckan.

Monica Loeb gör en stilistisk analys av Joyce Carol Oates sätt att berätta i boken “Black Water”. Hon har även tittat på sambandet mellan sex och makt, tesen att unga kvinnor dras till män med makt och hon ger även exempel på medias makt.

– Tack vare media har vi fått en falsk bild av senator Edward Kennedy, menar Monica Loeb, och visar som exempel när senatorn deltog i Mary Jo Kopechnes begravning tillsammans med sin hustru iförd en vit stödkrage – trots att han inte var skadad. Han använde sig av media på ett falskt sätt, något som inte avslöjats förrän på senare år, vilket upprörde Joyce Carol Oates så till den grad att hon kände sig tvingad att skriva boken “Black Water”, säger Monica Loeb.

Docentföreläsningen är på engelska.

Kontaktinformation
För mer information kontakta
Monica Loeb, docent, Mälardalens högskola, tel 021-10 15 56, 019-57 30 11.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera