Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 november 2002

Ny bok om frukter från främmande länderEn annorlunda kulturresa

Hur gör man för att kroppsavdunstningarna ska lukta viol? Jo man äter frukterna av det sydostasiatiska keppelträdet. Frukterna var mycket populära i sultanens harem, inte bara på grund av doften utan också därför att de ansågs förhindra oönskade graviditeter – dåtidens p-piller. Och det är sant att man kan få citroner att smaka sött. Detta och mycket annat får man lära sig i boken Frukter från främmande länder.

– När kiwin kom på 70-talet visste ingen vad det var, inte ens botanikerna, säger författarna Lennart Engstrand och Marie Widén botaniker som arbetar vid Lunds universitets botaniska trädgård. Vi tänkte att så kan vi inte ha det. Det enda rätta är att åka iväg, leta rätt på alla frukter och beskriva dem. Det har vi gjort nu och resultatet finns i boken.

Boken har nästan 600 bilder – färgfoton och teckningar som författarna tagit eller ritat på plats på olika håll ute i världen. Den berättar om drygt 200 goda frukter och beskriver mångfalden av varianter och ekologiska beroenden. Läsaren får veta frukternas ursprung, hur de blev kulturväxter och hur de spreds av människan. Den beskriver hur folkvandringar, krig och upptäcktsresor, olika religioner, krig och tankesätt har påverkat dagens odling och användning av fruktslagen.

Boken ges ut av Formas förlag och kostar 596 kronor inkl moms. Den kan beställas från Liber Distribution tel 08-6900522, fax 08-6909550 eller från Formas nätbokhandel

Pressbilder för fri användning finns på www.formas.se

Kontaktinformation
Författarna Lennart Engstrand och Marie Widén kan nås på
tel 046-222 73 20, e-post: Lennart.Engstrand@botan.lu.se resp Marie.Widen@botan.lu.se

Om författarna
Lennart Engstrand och Marie Widén är båda doktorer i systematisk botanik och arbetar vid Lunds universitets botaniska trädgård.
Lennart har länge ägnat sig åt tropisk botanik, särskilt kulturväxter, men arbetar också med växtnamnfrågor, floraarbete, lexikonskrivning och föreläsningar. Han skriver artiklar och har medarbetat i bland annat Kulturväxtlexikon (1998).
Marie är växtkännaren som särskilt intresserar sig för människans förhållande till växterna. Hon är utställare, etnobotanist och föreläsare. Hon har utarbetat ett brett pedagogiskt material för olika åldersgrupper. Nyligen gav hon ut en uppskattad bok om Sveriges vildväxande träd och buskar.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera