Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 november 2002

30.000 kronor för bästa examensarbete om mobilpositionering

Inom ramen för ett examensarbete på Luleå tekniska universitet har en rapport skrivits om mobilpositionering och relaterade tjänster. Författare är Lennart Östman, uppväxt i Örnsköldsvik, nyutexaminerad civilingenjör i geografisk informationsteknik (GIT).

Ex-jobbet vid Luleå tekniska universitet handlar om den teknik som gör det möjligt att positionera mobiltelefoner med hjälp av information i GSM-nätet.

De drivande krafterna inom mobilposi-tionering är den amerikanska statens påbud att alla mobiltelefoner ska kunna positioneras vid alarm-samtal (E911) och att operatörerna ser tjänster som använder positionering som en ny inkomstkälla.

Men hur kan tjänsterna som bygger på positionering se ut?

En tjänst som Lennart har utvecklat är Finder. Tjänsten används på en handdator (PDA) som är kopplad till en mobiltelefon. Med Finder kan man se var ens kompisar är på en karta. En intressant funktion är att man även kan få väderrapporter som är baserad på ens position.

Handdatorer har i dag bra skärmar och därför blir kartbilderna detaljerade och tydliga. Det går även att beräkna snabbaste vägen mellan dig och vännen. Syftet är att visa att man kan spara kartdata på handdatorn för att kunna göra intelligentare och snyggare mobila tjänster än till exempel dagens WAP-lösningar.

Det är mycket svårt att säga vilka tjänster som blir populära i framtiden. Lösningar som riktar sig till ungdomar, underhållningsbranschen och navigering och spårning av fordon ser dock mycket intressanta ut. Det är troligt att positionering blir en liten del i många framtida mobila tjänster.

Examensarbetet har utförts på Cellpoint och titeln är “A study of Location-Based Services including design and implementation of an enhanced Friend Finder Client with mapping capabilities”.

Fredagen den 22 november blir det prisutdelning och gala i Karlskrona, där Lennart Östman presenterar sitt arbete och mottar stipendiet. Konferencier för kvällen är Martin Timell och cirka 300 gäster väntas närvara.

Examensarbetet finns publicerat digitalt på Luleå tekniska universitets bibliotek: http://epubl.luth.se/1402-1617/2001/254/index.html

TelecomCity Prize (http://www.telecomcity.org) har arrangerats årligen sedan 1999 som en nationell tävling inom IT/telekom, och är riktad till landets studenter.

Kontaktinformation
Upplysningar: Lennart Östman, tel 08-633 27 35, lennart.ostman@cellpoint.com eller informatör Jan Nyberg, tel 0920-49 16 21, 070-672 01 11

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera