Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 november 2002

Forskare presenterar nya rön kring strategiska nätverk

Det talas mycket om vikten av att bygga strategiska nätverk inom affärsvärlden. Men detta är lättare sagt än gjort. På Mitthögskolan forskar man sedan drygt ett år tillbaka kring ämnet. Vid Företagsekonomiskt forskningsforum i Sundsvall den 20 november och i Östersund den 3 december presenteras de första forskningsresultaten.- Konsten att bygga ett strategiskt nätverk handlar mycket om att hantera en situation som både innebär samverkan och konkurrens. Samverkan inom nätverket och konkurrens utanför, konstaterar Tommy Roxenhall, Mitthögskolan, som leder forskningsprojektet Företagsekonomisk kunskapsutveckling för ökad regional konkurrenskraft.

Inom ramen för forskningsprogrammet Strategiska Nätverk bedrivs forskning på Mitthögskolan om hur strategiska nätverk skapas, utvecklas och bibehålls. Tidigare har forskare inom området ofta skyllt misslyckade nätverksbyggen på kulturkrockar eller dålig personkemi.

Mitthögskolans forskare har en annan syn på saken. De menar att det främst är relationen mellan det strategiska nätverkets aktörer och utomstående aktörer som hindrar nätverkets utveckling.

Vid Företagsekonomiskt forskningsforum, där de nya forskningsrönen presenteras, medverkar professor Jan Johansson, Mitthögskolan, som är en förgrundsfigur inom den internationella forskningen om affärsnätverk. Dessutom kommer ekonomie doktorerna Mats Klint och Eva Sandberg att visa på goda exempel på strategiska nätverk.
– Forskningen kring strategiska nätverk kommer att resultera i att regionens företag får ta del av världsunik kunskap, säger Tommy Roxenhall.

Seminariet i Sundsvall 20 november hålls i Rum M 108, Åkroken, Mitthögskolan, kl. 11.30-14.00

Seminariet i Östersund 3 december hålls i Rum G 1352, Centrumhuset, Mitthögskolan, kl. 11.30-14.00

Företagsekonomiskt forskningsforum genomförs av Mitthögskolan i samarbete med EU:s strukturfonder Mål1- Södra Skogslänsregionen, Föreningssparbanken, FRY, Länsstyrelsen i Västernorrlands län, Nordea, Norrporten, SCA, Sundsvalls Tidning, Sundsvalls kommun, Öhrlings Pricewaterhouse Coopers, Deloitte & Touche, Länsförsäkringar, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Persson Invest, Trånviksbolaget, Sparbankstiftelsen och Östersunds kommun.

Kontaktinformation
För mer information om Företagsekonomiskt forskningsforum kontakta: Edith Andresen, Mitthögskolan Tfn: 060-14 88 21, 070-307 21 00 eller Tommy Roxenhall, Mitthögskolan Tfn: 060-14 86 89, 070-814 86 89

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera