Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 oktober 2002

Svensk professor får kinesiskt vetenskapspris

Folkrepubliken Kinas regering har beslutat utdela vetenskapspriset The International Scientific and Technological Cooperation Award of The People´s Republic of China till professor Björn Nordenström. Han är den förste svensk som tilldelats priset. Björn Nordenström var fram till pensioneringen professor i röntgendiagnostik vid Karolinska Institutet och Karolinska Sjukhuset.

Professor Nordenström tilldelas priset för att ha utvecklat ett nytt koncept rörande människans biologiskt slutna strömkretsar som lett fram till en ny behandlingsmetod, s.k. elektrokemisk behandling, av cancer. Han introducerade metoden i Kina 1987 och den har därefter fått en stor spridning i Kina. Fler än 2000 kinesiska läkare har fått utbildning i metoden och man har i Kina hittills behandlat över 13.000 cancerpatienter.

Priset kommer att delas ut på Kinesiska Ambassaden i Stockholm av Kinas ambassadör i Sverige, Zou Mingrong i närvaro av en kinesisk regeringsdelegation den 23 oktober.

Ytterligare information om priset återfinns på www.chinaembassy.se eller kan fås av professor Jörgen Nordenström, Huddinge Universitetssjukhus, som kan kontaktas via jorgen.nordenstrom@cfss.ki.se eller mobil 070/553 0883.
Fotografi på Björn Nordenström finns fritt tillgängligt på www.kaplan.se/nordenstrom

Press som önskar närvara vid ceremonin den 23 oktober kl. 17.30 – 19.00 ombeds kontakta kinesiska ambassaden, Mr. Chen Futao på telefon 767 7526 eller via e-mail chenfutao@hotmail.com .

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera