Artikel från Skogforsk

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 oktober 2002

Prestigefyllt IVA-pris till skogsforskare

Jan Sondell, SkogForsk, tilldelas Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins guldmedalj för sina framstående och betydelsefulla insatser för den skogstekniska utvecklingen i Sverige. Av motiveringen framgår att Jan Sondell varit en drivande förgrundsgestalt under den kanske mest händelserika perioden i skogsbrukets mekanisering.

– Det här var trevligt, hedrande och mycket oväntat, säger en glad Jan Sondell.

Jan Sondell har huvudsakligen arbetat med metodfrågor i skogsarbetet och medverkat i hela den skogstekniska utvecklingen. Hans omfattande tester, tids- och metodstudier under 1970-talet utgjorde underlag för utformningen av dåtidens avverkningssystem.

Mindre belastningsskador
Han har under sin karriär bland annat arbetat med manövermiljön i skogsmaskinerna. Engagemanget ledde så småningom fram till introduktionen av de så kallade minireglagen som styrs med fingrarna. Dessa är idag standard i de flesta nordiska skogsmaskiner och har starkt bidragit till att minska belastningen på förarnas axlar och skuldror. Men Jan Sondell fick driva arbetet i hård motvind.

– Det tog lång tid för många förare att acceptera att en stor skogsmaskin kunde manövreras med fingrarna istället för som tidigare med armarna och händerna, säger han.

Ökad lönsamhet i skogsbruket
Jan Sondells kanske viktigaste insats har bestått i att utveckla principer för datoriserad aptering och upparbetning av virket i skogsmaskinerna. Datoriseringen inleddes på Jan Sondells initiativ i mitten av 80-talet och har lett till bättre utnyttjande av virkesråvaran och ökad lönsamhet i skogsbruket. Tekniken har bred tillämpning i Sverige och används också utomlands.

Han föddes i Lund 1937 men växte upp i Örebro. Efter skogsmästarexamen 1965 tjänstgjorde Jan Sondell som skogschefsassistent vid Klippans Finpappersbruk. Därifrån gick han 1970 vidare till Forskningsstiftelsen Skogsarbeten, sedermera SkogForsk, där han arbetar med forskning och utbildning fram till pensioneringen i höst.

Jan Sondell tilldelas IVA:s Guldmedalj ur HKH prinsessan Lilians hand i samband med akademiens högtidssammankomst den 25 oktober 2002.

Mer information och pressbilder finns på IVA:s webbplats: http://www.iva.se.

Kontaktinformation
Jan Sondell, SkogForsk
e-post: jan.sondell@skogforsk.se
tel: 018-18 85 00, 070-318 85 93

Malin von Essen, pressansvarig, SkogForsk
e-post: malin.vonessen@skogforsk.se
tel: 018-18 85 00, 070-630 68 67

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera