Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 oktober 2002

Att spela på gehör – något man lär sig eller en gudagåva?

Tänk dig att du är på 40-årsfest och Kalle, som alltid spelat och musicerat, sätter sig som vanligt vid pianot och spelar låtar på begäran.Låt efter låt improviserar han fram och du, som knappt kommer ihåg första textraden i låtarna, funderar återigen på hur i hela fridens namn det egentligen går till.Är detta en gudagåva – eller är gehörsspel något man kan lära sig?

KG Johansson är lektor vid Musikhögskolan i Piteå, han spelar i rockbandet Beaver och den 4 oktober disputerar han med sin avhandling Can you hear what they’re playing?
– A study of stretagies among ear players in rock music.

KG Johanssons avhandling försöker ge svar på frågor om hur det egentligen går till att spela på gehör och hur den där Kalle som alltid sitter där vid pianot på alla fester och spelar låtar på begäran egentligen bär sig åt. För att inte tala om hur det fungerar när musiker rycker in som vikarier i ett band och spelar låtar som de kanske aldrig någonsin hört förr.

För att göra ämnet något så när hanterligt handlar avhandlingen enbart om gehörsspel inom genren rockmusik – dessutom bara om att spela ackord, alltså inga melodier eller solon.
Sex skickliga gehörsmusiker fick vara med i ett experiment där de spelade till tre helt okända låtar. Deras uppgift var att hitta så mycket som möjligt av låtarnas ackordföljder.

Resultaten visar att gehörsspel är något man lär sig genom långvarig träning, men att det finns sätt att göra den träningen mer effektiv.

– Tyvärr har sådan träning i stort sett saknats inom västerländsk musikutbildning. Detta kan vara ett skäl till de motsättningar som finns mellan musikutbildning och populärmusik, exempelvis rock, säger KG Johansson.

– Att föra in moment av gehörsspel i musikutbildningen på alla nivåer, från kommunala musikskolan och uppåt, skulle dels kunna minska de motsättningarna, dels göra musikutbildningen både bättre och roligare.

KG Johanssons disputation genomförs i Musikhögskolans aula den 4 oktober klockan 10.00, opponent är professor Gary E McPherson från School of music & music education vid University of New South Wales i Sydney, Australien.

Upplysningar: KG Johansson, tel. 0911-726 39, 070-696 61 76, k-g.johansson@mh.luth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera