Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 september 2002

Chalmersstudent fick bronsmedalj på internationell kemiolympiad

Anna Mertala, förstaårsstudent på kemiteknik på Chalmers kammade hem en bronsmedalj i den internationella kemiolympiaden som arrangerades för 34:e gången i Holland. Närmare 60 länder och 230 elever deltog. Före tävlingen specialtränades de svenska deltagarna av ett lärarlag på Institutionen för kemiteknik på Chalmers Lindholmen.

Fyra svenska gymnasieelever deltog i tävlingen. Förutom Anna, som kom från Bergslagsskolan i Karlskoga deltog även Johan Genberg från Europaskolan i Strängnäs, Joel Holmqvist från Nils Ericsonsgymnasiet i Trollhättan och Charith Cooray från Katedralskolan i Uppsala. Lagledare var Gunvor Bäcklund från Chalmers Lindholmen och Per Lindgren från Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.

– Hos oss fick studenterna träning inom olika specialområden som inte tas upp i gymnasiekurserna och som är nödvändiga för att delta i kemiolympiaden, säger en nöjd Gunvor Bäcklund.

Förutom Annas bronsmedalj fick Johan Genberg och Charith Cooray ett hedersomnämnande eftersom de hade löst en uppgift i teknisk kemi fullständigt.

Det svenska deltagandet och träningslägret på Chalmers Lindholmen sponsrades av Akzo Nobel, Astra Zeneca, Skolverket och Sven och Dagmar Saléns Stiftelse.

Tävlingen bestod av ett praktiskt prov, enzymatisk hydrolys av metyl N-acetylfenylalaninat, syntes av bensylhydantoin och bestämning av järn i järntabletter. Det teoretiska provet behandlade fyra teman: Livets kemi, Industriell kemi, Funktionella molekyler i naturen och deras kemi samt Kemin bakom ljus och energi.

Medaljer delas ut till hälften av deltagarna beroende på hur man klarar det teoretiska och det praktiska provet. 10 procent får guld, 20 procent silver och 30 procent får brons.

Kontaktinformation
Mer information:
Gunvor Bäcklund, universitetslektor,Chalmers Lindholmen tfn 031-772 5706, e-post: gunvor@chl.chalmers.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera