Artikel från Södertörns högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 augusti 2002

Vad ska folk få veta?- en konferens om hur historiker ska förhålla sig till staters försök att skriva om historien

‘- Ska historiker medverka till staters och regeringars försök att lägga historien till rätta?Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola arrangerar 29-31 augusti en internationell rundabords konferens på temat hur samtidshistoria kan brukas och missbrukas av staten.


Forskare från ett tiotal länder kommer att bidra med inledningar över problem förknippade med historikers deltagande i statliga kommissioner och rättegångar.

Bland de medverkande återfinns bl a professor Hans Blom. Mannen bakom en rapport över en Nederländsk FN-styrkas inblandning i massakern i Srebrenica 1995. En rapport som ledde till regeringens avgång och ett tumultartat nyval.

Vidare medverkar bl a professor Paul Bew från Belfast med en rapport om efterspelet till “Bloody Sunday” på Irland och dr Raphaëlle Branche från Paris som diskuterar hur Frankrike handskas

I samarbete med sina systerinstitut i Storbritannien (Institute of Contemporary British History) och Nederländerna ( Nederlands Centrum voor Contemporaine Geschiedenis) genomför Samtidshistoriska institutet ytterligare två konferenser under 2003 och 2004: Samtidshistorien och arkiven (London 2003), respektive Samtidshistorien och minnet (Amsterdam 2004).

Kontaktinformation
Media som har intresse av att delta i konferensen och/eller möta enskilda forskare kan kontakta
Mari Gerdin, Samtidshistoriska institutet, Södertörns högskola
telefon: 08-608 42 51 eller e-post: mari.gerdin@sh.se

För hela Konferensprogrammet se: www.sh.se/shi/progrkonf.pdf

Ytterligare upplysningar:
Professor Kjell Östberg
Samtidshistoriska Institutet
kjell.ostberg@sh.se
08-608 4058; 070-6339225

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera