Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 juli 2002

Professor Lena Gustafsson ny prorektor på Chalmers

Till årsskiftet får Chalmers tekniska högskola en ny prorektor. Det blir Lena Gustafsson, professor i molekylär bioteknik på Sektionen för kemi- och biovetenskap.

– Vi är måna om en grundlig och seriös överlämning mellan nuvarande prorektor Bo Egardt och Lena Gustafsson, säger rektor Jan-Eric Sundgren i sin kommentar till utnämningen. Det är därför vi tar en termin på oss för skiftet.

Jan-Eric Sundgren är mycket nöjd över att ha lyckats intressera Lena Gustafsson för rollen som prorektor.
– Hennes breda erfarenhet och hennes raka, ärliga och frispråkiga person är egenskaper värda guld för Chalmers, säger han.

Innan Lena Gustafsson kom till Chalmers var hon bl a vice dekanus för grundutbildningen på Göteborgs universitet. Hon har stor erfarenhet av forskningens finansieringssystem och hon är framförallt en mycket duktig forskare, en av centralfigurerna i Chalmers satsning på bioteknik.
– Ja, jag är först och främst forskare och hade inte tackat ja till uppdraget som prorektor om jag inte fått försäkringar om att en forskarassistent kommer att garantera de framtida kontakterna med min forskargrupp, säger Lena.

En fot kvar i forskningen, är ett uttryck hon ständigt återkommer till i samtalet om utnämningen till prorektor. Forskningen är hennes livsnerv och som ledare vill hon först och främst se sig som en representant för verksamheten. Det är den som ska blomma, som hon uttrycker det.

Professor Bo Egardt har haft IT som ett centralt ansvarsområde. Under hans år som prorektor har det nya IT-programmet startat, D&IT-sektionen bildats, IT-stödet förbättrats och IT-universitetet skapats i samverkan med Göteborgs universitet. Vilket eller vilka huvudområden Lena ska ta sig an kommer att beslutas under hösten.
– Chalmers står inför många utmaningar och det kliar faktiskt i fingrarna när jag tänker på möjligheten att kunna påverka Chalmers framtid på ett positivt sätt, säger Lena, som har för avsikt att både vara lyhörd för verksamhetens behov och orädd för att sticka ut hakan och fatta beslut.

Kontaktinformation
Mer information
Lena Gustafsson, Institutionen för molekylär bioteknik, Chalmers,
tel:031-7732599, e-post: lena.gustafsson@molbiotech.chalmers.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera