Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 juni 2002

Lättare lyftkranar med höghållfast stål

Genom att utnyttja det höghållfasta stålets egenskaper bättre kan vikten för mobila och fasta lyftkranar minskas med 20 procent med bibehållen kapacitet. Det är utgångspunkten för ett nytt europeiskt forskningsprojekt med benämningen Lifthigh som leds av Avdelningen för stålbyggnad vid Luleå tekniska universitet.

– Att Europas ledande stålproducenter och krantillverkare valt att ta våra tjänster i anspråk för detta projekt är ett stort erkännande av våra kunskaper inom svenskt stålbyggande, säger Ove Lagerqvist, projektledare för Lifthigh och professor i stålbyggnad.

Projektet sträcker sig över tre år och har en budget på drygt 10 miljoner kronor. De övriga deltagarna är SSAB Oxelösund, de franska krantillverkarnas forskningsinstitut Cetim och en tysk grupp bestående av krantillverkaren Liebherr, stålproducenten ThyssenKrupp, tekniska högskolan i Aachen samt universitetet i Karlsruhe.

Enligt P-O Stark, marknadsdirektör vid SSAB Oxelösund, ser företaget med stort intresse på projektet. Krantillverkarna är stora kunder till stålindustrin och genom de kunskaper som genereras i Lifthigh får det höghållfasta stålet, benämnt Weldox, bättre förutsättningar att stärka sin ställning på denna marknad. Dessutom tros projektet kunna öppna dörrar för nya tillämpningar av höghållfast stål.

– Vi vet redan genom erfarenheter från utvecklingsarbete i samarbete med kunder att projektets mål inte är omöjligt att uppnå. Men för att fullt ut kunna utnyttja det höghållfasta stålets potential kan det krävas en annan utformning av kranarna än i dag och detta fordrar bättre kunskaper och mer experimentella data. Det är något vi kommer att få genom Lifthigh, säger Anders Samuelsson, produktchef för Weldox, som ansvarar för SSAB Oxelösunds del av projektet.

Lifthigh finansieras av ECSC (Europeiska Kol- och Stålkommissionen) och de deltagande företagen.

Kontaktinformation
Upplysningar: professor Ove Lagerqvist, tel 0920-49 19 23, 070-665 50 13, e-post: ove.lagerqvist@ce.luth.se eller informatör Jan Nyberg, 0920-49 16 21, 070-672 01 11

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera