Artikel från Örebro universitet
3 juni 2002

Ny professor i datateknik vid Örebro universitet

Alessandro Saffiotti är ny professor i datateknik vid Örebro universitet. Hans huvudsakliga forskning omfattar autonoma mobila robotar, det vill säga robotar som inte styrs av en mänsklig operatör utan kan fatta egna beslut och som kan förflytta sig mellan olika platser för att lösa sina uppgifter. Sådana robotar kan exempelvis användas i miljöer där det är olämpligt för människor att vistas, såsom i byggnader i katastrofområden.

Alessandro Saffiottis specialitet inom mobila robotar är hantering av osäker och otydlig information. Den information som en robot får från sina sensorer, till exempel videokameror eller ultraljud, är vanligen ofullständig och osäker. Det kan till exempel vara svårt att avgöra exakt hur nära en dörr roboten är, eller vilken robotens egen position är. Dessutom kan både de program som styr roboten och den information som roboten får av sina mänskliga “medarbetare” innehålla otydliga, vaga begrepp. Till exempel, hur många centimeter ska man vara från dörren för att vara nära den? För att hantera osäker och otydlig information arbetar Alessandro Saffiotti med “fuzzy logik” – en sorts logik där påståenden inte behöver vara helt sanna eller helt falska, utan kan vara sanna och falska till olika grad.

Alessandro Saffiotti är också kapten för svenska landslaget i robotfotboll, Team Sweden. Där utvecklar man tekniken genom att låta robothundar spela fotboll. Team Sweden tävlar i världsmästerskapen i robotfotboll, RoboCup, som i år äger rum i Japan i slutet av juni.

Fotografi på Alessandro Saffiotti finns att hämta i pressrummet på Örebro universitets webbplats på adressen http://www.oru.se/massmedia/bild.html

Kontaktinformation
Alessandro Saffiotti nås på telefon 019-30 37 94

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera