Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 maj 2002

Werner Vögeli besöker Restauranghögskolan vid Umeå universitet

Den 22 maj får Restauranghögskolan vid Umeå universitet celebert besök. Hovtraktör Werner Vögeli kommer att hålla en föreläsning under rubriken ’’Från Emmenthal till Stockholms slott’’. Tillfället är speciellt eftersom Vögeli ytterst sällan håller föreläsningar.

Föreläsningen äger rum klockan 13.15-15.00 i sal C 210, Humanisthuset.

Werner Vögeli kommer att prata om sig själv och hans roll inom den svenska gastronomin. Vögeli har under mycket lång tid varit hovtraktör.

Werner Vögeli föddes 1930 i Emmenthal, Schweiz. Redan som nioåring visste han att det var kock som han ville bli. Efter utbildning på flera av Europas förnämsta restauranger blev han kökschef på Operakällaren 1959 (1976 blev han delägare i koncernen). Sedan 1961 är han gastronomiskt ansvarig för alla offentliga tillställningar på Stockholms slott. Vögeli utnämndes till hovköksmästare 1972 och hovtraktör 1977.

– Det är fantastiskt roligt att Werner Vögeli kommer hit. Hans kunskaper och erfarenheter är långt utöver det vanliga. Han personifierar dessutom en stor del av den svenska restauranghistorien vilket är extra roligt eftersom vi har ett kursmoment om just restauranghistoria nu, säger Kurt Genrup föreståndare för Restauranghögskolan. Vögeli har dessutom en förkärlek för norrlands gastronomi, fortsätter Genrup.

Kontaktperson:
Kurt Genrup, professor och föreståndare för Restauranghögskolan
Tel: 090-786 60 76
E-post: kurt.genrup@kultmed.umu.se

Restauranghögskolan, vid Umeå universitet är unik i den meningen att det är den enda högskolan i sitt slag som är lokaliserad i universitetsmiljö, direkt på campus.
Det första fröet till Restauranghögskolan såddes 1995 då gastronomiprogrammet startade.
Sedan höstterminen 2001 finns två inriktningar på programmet, en mot matsal och en mot kök. Därutöver startade ett helt nytt program, programmet för restaurangmanagement. Ytterligare ett steg har tagits i och med att man nu kan studera två år på gastronomiprogrammet med inriktning mot kreativ matlagning. Studier inom gastronomiprogrammet ger även ämnesmässig behörighet för blivande lärare i gymnasieskolan.
Sedan oktober 1999 innehar Gert Klötzke en adjungerad professur vid Umeå universitet, vilket har inneburit en betydande förstärkning av utbildningen.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera