Artikel från Uppsala universitet
19 april 2002

Uppsalajurister tog Europasilver i folkrättstävling

Ett lag juriststudenter från Uppsala har åter haft stora framgångar i den ansedda Europatävlingen i folkrätt, Telders International Law Moot Court Competition, och lägger nu en andraplats till raden av tidigare topplaceringar.

Sedan 13 år tillbaka deltar Juridiska institutionen vid Uppsala universitet i en tävling i ämnet folkrätt, Telders International Law Moot Court Competition. Tävlingen är förlagd till Fredspalatset i Haag och såväl domare i Internationella domstolen som kända professorer i folkrätt fungerar som jurymedlemmar. Tävlingen är öppen för juris studerande från alla europeiska länder och är den viktigaste tävlingen i sitt slag i Europa. De studenter som deltar i Telders-tävlingen är därför bland de bästa folkrättsstudenterna i hela Europa.

Tävlingen består av två moment, avsedda att efterlikna en riktig mellanstatlig rättegång inför Internationella domstolen. Först skriver laget två inlagor på engelska om cirka 25 sidor för klagande- respektive svarandesidan och som lämnas in under januari månad. Inlagornas kvalitet bedöms av en panel bestående av folkrättsexperter. Sedan åker laget till Haag i början av april för att delta i fyra omgångar muntliga pläderingar. De två lag som har mest poäng från de skriftliga och muntliga momenten möts i finalen.

Årets problem handlade om internationell miljörätt, rätten till humanitärt bistånd och statsanvar. Årets lag från Uppsala, som företrädde Sverige i tävlingen, bestod av Mats Österholm, Hanna Tynkkynen, Katarina Klepczynska och Elin Bergqvist. Coach var som tidigare professorn i folkrätt Iain Cameron. Det svenska laget slog lag från Danmark, England, Vitryssland och Polen. Prestationen förde laget till en andra plats i “overall ranking“ av tjugofem deltagande lag.

Uppsalas lag har haft många framgångar i denna prestigefyllda tävling, bl.a. första plats 2000, andra plats fyra gånger och tredje plats två gånger. Uppsalas framgångar i denna, och andra, internationella tävlingar visar att den problembaserade undervisningsmetod som används vid Juridiska institutionen gör att Uppsalastudenter kan mäta sig med de allra bästa juriststudenterna i Europa.

För ytterligare information, kontakta professor Iain Cameron, telefon 018-471 25 31 eller 018-25 86 97

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera