Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 april 2002

Antikroppar som markörer för diabetes

Antikroppar mot bukspottkörtelns insulinproducerande celler kan användas för att förbättra diagnostiken av förstadier till diabetes. Det framgår av en avhandling som försvaras vid Umeå universitet av Olov Rolandsson.

Tidigare forskning har visat att läkare feldiagnostiserar en inte oansenlig del (ca 10%) av personer med typ 2-diabetes (tidigare kallad åldersdiabetes). Analys av antikroppar har visat att denna tiondel av patienterna egentligen har en långsamt insättande form av typ 1- diabetes (tidigare kallad ungdomsdiabetes).

Avhandlingen beskriver hur antikroppar mot bukspottkörtelns insulinproducerande celler finns i ökade nivåer även hos personer med förstadier till typ 2-diabetes och att fetma kan vara en bidragande orsak till att dessa antikroppar börjar produceras. I avhandlingen beskrivs också bakomliggande genetiska faktorer till uppkomsten av antikropparna, framför allt hos män, och skillnader i bindningsmönster mellan antikroppar från olika patientgrupper. I den djurexperimentella delen studeras en metod för att med röntgen följa den sjukdomsprocess som leder till typ 1- diabetes.

Resultaten i avhandlingen kan leda till förbättrad diagnostik av patienter med förstadier till typ 2-diabetes, utgöra underlag för bättre förutsägelse av senare insjuknande i typ 1-diabetes samt inspirera utvecklingen av metoder för att öka kunskapen om den sjukdomsprocess som leder till typ 1-diabetes.

Olov Rolandsson är leg. läk. och uppvuxen i Myckle, Skellefteå. Han arbetar för närvarande som distriktsläkare vid Sävar vårdcentral, Umeå. Han nås på telefon 090-785 35 71, fax 090-77 68 83 eller via e-post olov.rolandsson@fammed.umu.se.

Avhandlingen, som läggs fram vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, allmänmedicin, har titeln: “Islet beta cell autoimmunity – an epidemiological and experimental study”. Svensk titel: “Autoimmunitet mot bukspottkörtelns insulinproducerande celler – en epidemiologisk och experimentell studie”.
Disputationen äger rum kl 09.00 i byggnad 6E, Norrlands Universitetssjukhus, hörsal E04. Opponent är docent Elisabeth Björk, Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera